Lev odpočíva na tráve pred skalou.

Čo je testosterón a ako vplýva na športové výkony

Aplikovanie testosterónu do tela samčeka potkana spôsobí, že sa stane teritoriálne agresívnejším. Ak je vykastrovanému jeleňovi podávaný tento hormón začnú mu rásť parohy. Ak sa podá samičke makaka, zhrubne jej hlas a začne vydávať zvuky ako samci tohto druhu. V štúdiách na ľuďoch sa zistilo, že okrem iného zvyšuje a posilňuje svalovú hmotu, čo má vítaný efekt najmä pre športovcov.

Testosterón je pohlavný hormón produkovaný v samčích semenníkoch, ale tiež nadobličkách. Tvorí sa aj v ženských telách avšak vo veľmi malom množstve v porovnaní s mužmi. Každý deň sa u mužov vytvorí približne 7 mg testosterónu, pričom jeho obsah v krvi sa pohybuje od 300 – 1000 ng/dcl. Ženy na druhej strane vyprodukujú len jednu pätnástinu tohto množstva, čo znamená, že jeho hladina v krvi sa pohybuje od 25 – 90 ng/dcl.

Okrem toho, že sa najčastejšie tento hormón spája so sexuálnym libidom, zohráva dôležitú úlohu aj pri tvorbe spermii, červených krviniek a v neposlednom rade i kostnej a svalovej hmoty.

Nízka vs. vysoká hladina testosterónu

Tvorba testosterónu sa začína už počas vývoja plodu. Okolo desiateho týždňa po narodení sa pozastaví a rapídne sa začne opäť zvyšovať v období puberty a znižovať sa znovu začína po tridsiatom roku života. Vo všeobecnosti jeho hladina u mužov stúpa a klesá počas celého dňa. Najvyššiu ju má veľká väčšina mužov počas rána.

Z doposiaľ nezistených príčin sa testosterón vytvára u niektorých ľudí v obmedzenejšom množstve než u ostatných. V prípade jeho nedostatku existujú spôsoby na prirodzené zvýšenie jeho produkcie. V dôsledku jeho nedostatku môžu nastať viditeľné zmeny ľudskej postavy. Príznakmi nízkej hladiny testosterónu sú predovšetkým:

  • zvýšenie telesnej hmotnosti,
  • zníženie svalovej i kostnej hmoty,
  • nespavosť a únava,
  • znížená chuť na sex,
  • či emocionálne výkyvy vedúce až k depresiám.

Pri vysokej hladine testosterónu môžeme pozorovať agresívne správanie, impulzívnosť, hnev, výkyvy nálad, zadržiavanie vody v tele, ale aj zmenšenie pohlavných orgánov či zníženú tvorbu spermii, ktorá v niektorých prípadoch vedie až k sterilite.

Dôvodom zmenšovania pohlavných orgánov a súčasného zväčšovania poprsia je fakt, že testosterón sa mení na ženský pohlavný hormón estrogén, ktorý je hlavnou príčinou týchto transformácii.

Testosterón v športe

Štúdie ukazujú, že muži a rovnako aj ženy po podaní testosterónu veľmi rýchlo zosilnejú vďaka čomu by teoreticky mali vykazovať lepšie výkony. Z praktického hľadiska to však nie je doposiaľ potvrdené. Zároveň sa však stávajú agresívnejšími a výbušnejšími (podobne ako pri užívaní stimulantov). Takýto postup je považovaný vo väčšine profesionálnych športov za neprirodzený či neférový, a preto je jeho užívanie zakázané. To však zvyčajne neplatí pre amatérske športy vzhľadom k tomu, že sa u nich nemusia predkladať pravidelné testy na prítomnosť drog v tele.

Či už sa testosterón do organizmu dostane injekčne, pomocou náplastí, aplikovaním krému alebo sa podá vo forme tabletky, v konečnom dôsledku spôsobí tento hormón u športovcov nielen rýchle zvýšenie svalovej hmoty, ale taktiež podstatné zníženie času zotavenia sa tela. To znamená, že športovci disponujú veľkou vytrvalosťou a môžu takmer neustále trénovať pričom si doprajú len minimum odpočinku.

Ale ako už bolo spomenuté, fakt, že sa športovci vďaka užívaniu testosterónu stávajú silnejšími však nepodmieňuje to, že budú v rámci svojho športu podávať i lepšie výkony. Pri atlétoch bežiacich maratón môžu dokonca testosterónom zväčšené svaly pôsobiť väčšou váhou na kĺby, a tým sa zvyšuje riziko vzniknutia zlomenín.

Športové doplnky obsahujúce testosterón

Testosterónové, ale aj iné výživové doplnky na podporu tvorby svalstva sa vo veľkej miere tolerujú v športoch akými sú napríklad kulturistika, bodybuilding či vzpieranie. Existujú dve základné možnosti ako si  športovci praktizujúci tieto disciplíny zvyšujú jeho množstvo:

  1. užívajú doplnky, ktoré v sebe majú viazaný voľný testosterón;
  2. užívajú doplnky stravy, ktoré zvyšujú telu vlastnú tvorbu testosterónu.

Medzi často používané testosterónové boostery, ktoré fungujú na prírodnej báze patria napríklad prípravky obsahujúce extrakt z ovsa alebo senovky gréckej. Taktiež sem zaraďujeme doplnky, ktoré obsahujú froskulin, čo je účinná látka nachádzajúca sa v byline Coleus forskolii, ale aj extrakt z Tribullus Terrestris, ktorý sa už od dávna používa aj ako afrodiziakum.

Nevýhody užívania testosterónu

Ako hocijaké iné doplnky a lieky, aj užívanie testosterónu je spojené s rizikami a nežiadúcimi účinkami. V prvom rade si treba uvedomiť, že podávanie steroidných hormónov potláča vlastnú, telu prirodzenú produkciu testosterónu. Nežiadúce účinky spojené s jeho užívaním zahŕňajú u mladých mužov najmä mastnú pleť spojenú s tvorbou akné a u tých starších plešatenie.

Podľa niektorých výskumov, u športovcov ktorí užívajú testosterónové doplnky sa zvyšuje pravdepodobnosť rizika srdcových a mozgových príhod ako aj rakoviny prostaty.

Pred rozhodnutím či ich začať používať alebo nie je potrebné si uvedomiť, že po vysadení testosterónu trvá niekoľko týždňov, ba dokonca až mesiacov, kým sa telo dopracuje späť k normálnej hladine hormónov.

Kedy je užívanie testosterónu prijateľné

Užívanie testosterónových doplnkov sa neakceptuje vo väčšine športov i keď existujú výnimky  a to najmä ak sa jedná o tie amatérske. Okrem toho pri mužoch, ktorí trpia jeho nedostatkom je vítané jeho užívanie.

Dávky sa však musia podávať v rozumnom množstve a užívať by sa mali len podľa doktorských pokynov a iba vo vymedzenom časovom období. Tak sa predíde nežiadúcim účinkom spojeným s jeho vysokou hladinou v krvi, ktoré môžu viesť až k spomínanej neplodnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *