V OC Cassovia skúšali lezeckú stenu a robili pokusy. Festival voľného času pritiahol stovky detí

V sobotu  27. januára si približne 7 stoviek malých zvedavcov vyskúšalo v OC Cassovia rozmanité aktivity od vedeckých pokusov a astronomického pozorovania oblohy cez pole dance, taekwondo a lezenie až po výrobu grafických listov, enkaustiku či lúštenie šifier. Festivalu voľného času sa zúčastnilo množstvo zástupcov jednotlivých košických krúžkov, ktorí takto hravým a originálnym spôsobom prezentovali svoju činnosť.

V poradí už druhý ročník podujatia sa tešil veľkému záujmu nielen zo strany jednotlivých krúžkov, ale i návštevníkov. 

„Sme tu prvýkrát a veľmi sa nám páči. Záujem je obrovský a mňa to o to viac teší. Udržať sa na tyčke sa snažia chlapci i dievčatá. Už si to skúsilo aj pár dospelých chlapov, takže mám radosť, že strácajú predsudky. Musím povedať, že im to ide veľmi dobre,“ prezradila nám Tatiana Guľová z Mystery Butterfly Pole & Dance Fitness Studio. Skupinových tréningov sa môžu podľa jej slov zúčastniť deti už od troch rokov.

„Bitka“ bola o lezeckú stenu, na ktorú sa pokúšali vyliezť aj drobci, odvážlivci sa pokúsili premôcť aj trénera taekwondo z Koryo Taekwondo Slávia UPJŠ Košice. 

Tlačenica bola aj v blízkosti tvorivých aktivít. ZUŠ Irkutská napríklad ponúkala možnosť nakresliť si pri stojane bustu, vyrobiť si grafický list, prípadne modelovať z hliny. 

Je to pre nás veľmi zaujímavá skúsenosť, lebo k nám do školy prichádzajú deti, ktoré chcú tvoriť, sú rozhodnuté a sú to cielení adresáti. Ale tu sa stretávame aj s deťmi, ktoré vôbec nevedeli, že tu budeme, s hlinou, kreslením busty alebo s grafikou sa stretli prvýkrát. Podujatie je nádherné a veľmi odporúčam všetkým podobným útvarom, ako sme my, aby sa zapojili. Detí je tu ako hrozienok, z čoho sa tešíme a musím pochváliť aj mamičky, lebo trošku som sa bála toho, že budú deti špinavé od farieb a hliny, ale reagujú krásne,“ netajila spokojnosť riaditeľka Zuzana Uhrinová Hegyesyová. 

Niečo pre športovcov, tvorilky i múdre hlavičky

Aj CVČ Orgovánová ponúkalo pestrú paletu aktivít. Nechýbali tvorivé dielne, enkaustika, skladanie lega, športová prekážková dráha, jumping – trampolínky či zdobenie perníčkov. Najmä oteckovia so synmi sa pristavovali pri ukážke železničných modelov. 

Múdre hlavičky priťahovala hravá aritmetika v podaní Kid Genius Academy či možnosť urobiť si vedecké pokusy vďaka Veselej vede Košice.

Záujem vzbudzoval i zábavný astrotest a astronomický ďalekohľad. Peter Kaňuk, ktorý vedie astronomické krúžky a pracuje v planetáriu CVČ, naznačil, že naplniť krúžok nie je až také jednoduché. 

„Deti, ktoré zaujíma vesmír, bývajú všestranné a múdre a vyberú si iný krúžok. Ani z pohľadu rodičov astronómia nie je taká dôležitá… dosť musím bojovať aj popularizovať, aby deti chodili. Pritom mnohí, ktorí u nás začínali, sú dnes poprední astronómovia.“ 

Lukostrelecký krúžok tiež lákal mnohých zvedavcov. „Sme radi, že môžeme prezentovať, že aj lukostreľba môže byť možnosťou trávenia voľného času. Ideálne prijímame deti od 10 rokov, ale záleží to od fyzickej zdatnosti daného dieťaťa – aby zvládlo dĺžku náťahu a podobne. Máme, samozrejme, aj dievčatá. Je to bežné aj vo svete, aj na Slovensku. Talent sa dá pobadať hneď na začiatku, ale dá sa to pekne naučiť – máme špeciálny tréningový program. Aj z detí, ktoré na začiatku nedokázali natiahnuť luk a za pol roka sme ich pripravili, sa do roka stali majstri Slovenska,“ pochválil sa Pavol Nagy. Podľa jeho slov naučí lukostreľba deti disciplíne, schopnosti sústrediť sa a vnímať svoje telo. Popri mentálnej stránke sa zároveň rozvíja aj stránka fyzická.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *