ibištek

Ibištek – pestovanie a starostlivosť

Ibištek je rastlina, ktorá je charakteristická veľkými päťpočetnými farebnými kvetmi. Ich farba môže byť biela, žltá, oranžová, červená či dokonca fialová. Vyskytuje najmä v tropických a subtropických oblastiach. Podľa toho je označovaná aj ako “kráľovná tropických kvetov“.

Druhy ibišteka

Na svete existuje niekoľko druhov ibišteka. V závislosti od jeho druhu môže ibištek slúžiť nielen ako okrasná rastlina, ale využitie nájde i v medicíne. Hlavne kvety a listy ibišteka sa používajú na lekárske účely. Medzi najznámejšie patria nasledujúce:

  • Ibištek bahenný (Hibiscus moscheutos) – poznať ho môžete aj pod názvom ibištek veľkokvetý, zo všetkých druhov má najväčšie kvety (priemer do maximálne 30 cm)
  • Ibištek čínsky (Hibiscus rosa-sinensis) – obľúbený druh ibišteka, ktorého kvety dosahujú priemer 10 až 20 cm
  • Ibištek lipovitý (Hibiscus tiliaceus) – zaujímavosťou je, že farba kvetov sa pri tomto druhu mení vekom
  • Ibištek sudánsky (Hibiscus sabdariffa) – tento druh je u nás najrozšírenejší a je nápomocný pri liečbe vyčerpanosti (poskytuje antistresové a uvoľňujúce účinky)
  • Ibištek sýrsky (Hibiscus syriacus) – jedná sa o okrasný druh, ktorý je známy aj ako ruža Althea či Sharon

Starostlivosť o ibištek

Ibištek kvitne v jarnom a letnom období, pričom si vyžaduje dostatok svetla. V zimných mesiacoch mu treba každý deň dopriať aspoň dve alebo tri hodiny slnečného svetla – môžete ho na ten čas umiestniť napríklad na okenný parapet.

Pokiaľ chcete, aby mala rastlina čo najviac kvetov, v takom prípade je veľmi dôležité, akú nádobu zvolíte na sadenie. Ibištek treba zasadiť do širšieho kvetináča, ktorý nie je veľmi hlboký.

Čo sa týka starostlivosti, tak s polievaním to netreba preháňať. Ak sa uprostred rastliny objavia žlté listy, spôsobuje to nadmerné zalievanie. Ibištek sa má polievať iba v prípade, keď je pôda, v ktorej je kvet zasadený na dotyk suchá.

Ibištek je náchylný na choroby

Ibištek treba mať pod drobnohľadom, pretože je náchylný na škodcov a choroby. Ohroziť ho môžu napríklad také roztoče, vošky alebo strapky a najčastejšie sú to malé biele motýle, nazývané molice.

Pokiaľ sa chcete škodcom vyhnúť, musíte ibištek neustále kontrolovať. Ak objavíte malé náznaky poškodenia, treba ihneď konať. Môžete ich odstrániť pomocou vody z rozprašovaču.

V prípade silnejšej nákazy treba siahnuť po špeciálnych prípravkoch, ktoré sú na to určené. Ak sa chcete škodcom vyhnúť, ideálne je použiť lesk na listy, vďaka ktorému zabezpečíte dokonalú ochranu listov ibišteka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *