Malej Katarínke pomáha monitor dychu

Maličkej Katarínke, ktorá sa narodila pred pár dňami v pôrodnici v Nemocnici v Šaci, stráži dýchanie najlepší pomocník – monitor dychu. Monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).

Bábätká v šačianskej nemocnici dostali na Mikuláša nádherný darček, ktorý zachraňuje život. Nadácia križovatka darovala Novorodeneckému oddeleniu 5 nových monitorov dychu. Dar v hodnote takmer 500,- € si z rúk riaditeľky nadácie Táne Tomasch prevzal riaditeľ Nemocnice Košice – Šaca Ing. Michal Pišoja.

V prípade Katarínky bude nový monitor strážiť vitálne funkcie novorodeného bábätka a pomôže v prvých mesiacoch jej mamičke a celej rodine. „Pri prvom synovi, ktorý má 11 rokov, sme o monitore dychu vôbec nevedeli. V roku 2011 sa nám narodil druhý syn, vtedy sme si to vyskúšali v nemocnici počas prvých dní po narodení. Ku Katarínke sme sa rozhodli zaobstarať si monitor dychu aj domov. Je to určite bezpečnejšie pre bábätko a ja budem pokojnejšia. Lepšie sa mi bude odpočívať a bude pre mňa menší problém vybrať sa do kúpeľne či do kuchyne, keď viem, že moje dieťa je v bezpečí, chránené,“ vysvetľuje 38 – ročná mama Katka, po ktorej maličká dostala meno.

IMG_4490_resize

MAMIČKA DÝCHAM

„Chcem sa poďakovať Nadácii Križovatka, že takto pomáha aj našim bábätkám v Šaci. Uľahčíme prácu zdravotníkom, ale pomôžeme aj rodinám najmä v prvých týždňoch po narodení dieťaťa. Prístroje slúžia na monitorovanie dychu nielen tu na novorodeneckom oddelení, ale mamičky si ich môžu zapožičať aj domov,“ uviedol riaditeľ nemocnice Ing. Michal Pišoja.

„Mamička dýcham“ tak sa volá projekt Nadácie križovatka, ktorému sa Táňa Tomasch už roky venuje. Mimovládna nezisková organizácia s cieľom pomáhať deťom ohrozeným „Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat SIDS“ vznikla pred ôsmymi rokmi. „Snažíme sa vybaviť monitormi BabySense všetky pôrodnícke oddelenia v nemocniciach a jednotky intenzívnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky. Monitory dychu sú jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka (ŠUKL) a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov,“ hovorí riaditeľka nadácie.

IMG_4504_resize

MONITOR DYCHU POMÁHA RODIČOM, LEKÁROM AJ PERSONÁLU

V prípade, ak bábätko prestane dýchať, zastaví sa aj jeho fyzický pohyb, monitor to signalizuje svetlom aj zvukom, preto je tento typ monitorov vhodný aj pre hendikepované matky. „Bábätko leží na špeciálnej podložke, pokiaľ dýcha, telíčko sa hýbe, všetko je v poriadku. V prípade, ak by prestalo dýchať, monitor dychu to rodičom, alebo nám lekárom, signalizuje po 20 sekundách,“ vysvetľuje primárka Novorodeneckého oddelenia Nemocnice v Šaci MUDr. Slávka Virágová, PhD. „Nesmierne užitočný je pre nás tento prístroj najmä pri nedonosených bábätkách, ktoré sú umiestnené v inkubátoroch.“

V Nemocnici je vďaka Nadácii križovatka k dispozícii momentálne 33 takýchto prístrojov. „Sú dni, keď tu máme aj cez 30 novonarodených bábätiek. Monitory dychu nám uľahčia prácu. Tým, že monitorujú vitálne funkcie vieme, že dieťa je v bezpečí,“ hovorí vrchná sestra Novorodeneckého oddelenia Mgr. Ľubomíra Karoľová.

Sestra dá rodičom presné inštrukcie, ako monitor dychu používať, ako nespanikáriť, pokiaľ monitor začne nahlas signalizovať problém u bábätka. „Rodičia sú s nimi nesmierne spokojní, aj keď si ich požičajú domov. Pokiaľ nastane nejaká porucha v prístroji, prostredníctvom spolupráce s nadáciou ho vieme okamžite vymeniť za nový bezchybný kus, takže dieťatko je bez tohto prístroja len minimálny čas,“ dodáva vrchná sestra.

Príčina syndrómu SIDS doposiaľ nie je jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na jej vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov. Hlavným je fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť (nedonosené deti, dvojčatá a pod). Rizikom, ktoré sťažuje dýchanie dieťaťa však môžu byť napr. prikrývky, vankúš alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa, prekážky v dýchacích cestách atď. Tiež každé oslabenie detského organizmu (infekčné choroby, horúčky, zvracanie) a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS.

IMG_4507_resize

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *