Vláda v tomto roku podporila vznik 112 tried v základných školách

Štát v tomto roku podporil vznik 112 tried v základných školách (ZŠ) pre zhruba 2 800 žiakov. Vláda totiž v rámci druhého sociálneho balíka vyčlenila finančné prostriedky v hodnote troch miliónov eur na výstavbu, nadstavbu a prístavbu škôl prevažne modulového typu do oblastí Bratislavského, Prešovského a Košického kraja.

Na dnešnom brífingu, po slávnostnom otvorení prístavby a nadstavby Základnej školy (ZŠ) Mlynská v Senci o tom informovali minister školstva Juraj Draxler a premiér Robert Fico, ktorý tak predstavil posledné – 15. opatrenie z druhého sociálneho balíka a považuje ho za splnené.

„Dnešný deň je jasným potvrdením, že sľuby, ktoré vláda dáva, aj plní. Je to stopercentné naplnenie prísľubov, ktoré sme dali tak ako v prvom, tak aj v druhom sociálnom balíku,“ povedal premiér. Nové priestory v ZŠ Mlynská sú podľa neho výsledkom spolupráce vlády a samosprávy. „Vytvorili sa mimoriadne dobré podmienky pre deti i pedagógov. Nejde len o nové triedy, ale aj zázemie pre pedagogický zbor,“ skonštatoval Fico. Vďaka prístavbe a nadstavbe vzniklo v tejto seneckej škole ďalších sedem tried a deti sa v nových priestoroch učia už týždeň.

Podľa ministra školstva Juraja Draxlera je Senec jedným zo 16 miest, ktoré majú prístup k financiám v rámci tohto opatrenia z druhého sociálneho balíka. „V 11 prípadoch ide o výstavbu modulových škôl, v tých ostatných prípadoch ide o prístavby, rekonštrukcie priestorov alebo nadstavby. V tomto smere sa darí rýchlo pokračovať vďaka dobrej spolupráci s mestami a obcami,“ povedal Draxler. Príspevky, ktoré na tento účel štát mestám a obciam dáva, sa podľa jeho slov pohybujú na úrovni 100 000 až 300 000 eur.

Predseda vlády tvrdí, že už v roku 2013 začala vláda reagovať na potrebu výstavby nových školských kapacít. „To boli predovšetkým marginalizované skupiny, ktoré potrebovali takýto prístup zo strany štátu,“ skonštatoval. V roku 2013 vláda preto spustila výstavbu, nadstavbu a prístavbu základných škôl prevažne formou modulového typu, kde alokovala finančné prostriedky vo výške jeden milión eur. Touto výstavbou vzniklo 40 nových tried pre asi 1000 žiakov v piatich obciach Prešovského kraja.

„Keďže projekt sa osvedčil, v roku 2014 prišli ďalšie tri milióny eur,“ podotkol Fico. Ministerstvo školstva túto sumu navýšilo o 43.000 eur pre Bratislavský, Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj. Štát napomohol v minulom roku k vzniku celkovo 101 nových tried pre zhruba 2 525 žiakov. V rokoch 2013 až 2015 tak vláda podporila rozšírenie kapacít ZŠ vo výške okolo sedem miliónov eur, vďaka čomu vzniklo celkovo 253 nových tried pre približne 6 325 žiakov.

Premiér tvrdí, že chce, aby sa opatrenia, ktoré sa osvedčili, v praxi opakovali. „Bola by chyba, keby sme rezignovali na ďalšie požiadavky miest a obcí na rozširovanie kapacít materských škôl či výstavbu základných škôl modulového typu. Všetko, čo sa nám osvedčilo, ostáva v platnosti,“ skonštatoval Fico.

Zdroj: minedu.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *