Greenpeace objavil nebezpečné chemikálie vo Vysokých Tatrách

Osem odľahlých horských oblastí, desať krajín, tri kontinenty. Tímy Greenpeace sa vybrali na expedíciu do odľahlých miest po celom svete. Obavy zo znečistenia prírody sa potvrdili. Nebezpečné chemikálie našli všade, výnimkou neboli ani Vysoké Tatry.

Plnofluórované uhľovodíky, známe aj ako fluórokarbóny (skrátene PFC), sa používajú pri výrobe outdoorového výstroja, keďže PFC zaisťuje vodoodolnosť výrobkov. Ak sa však raz tieto látky dostanú do prírody, veľmi pomaly sa rozkladajú – zostávajú v nej mnoho rokov a rozptyľujú sa po celej planéte. Môžu znečistiť podzemné vody, šíria sa vzduchom, ohrozujú zvieratá a aj ľudské zdravie. Niektoré druhy narúšajú reprodukciu, zvyšujú tvorbu nádorov a ovplyvňujú hormonálnu sústavu.

Existovali vážne obavy, že príroda je týmito látkami „nasiaknutá“. Greenpeace Slovensko sa preto zapojil do medzinárodnej Greenpeace expedície. Osem tímov skúmalo zdanlivo nedotknuté odľahlé pohoria a jazerá vo svete. Okrem slovenských Vysokých Tatier odobrali vzorky snehu a vody v Taliansku, v Čile, v Číne, v Škandinávii (pod vedením Fínska,  Nórska a Švédska), v Turecku, v Rusku a vo Švajčiarsku.

Výsledkom je správa s názvom Stopy v snehu. „Vo všetkých vzorkách snehu z miest, ktoré naše tímy navštívili, sme našli stopy PFC. Najvyššia koncentrácia bola vo vzorkách zo švajčiarskych Álp, z našich Vysokých Tatier (Žabia Bielovodská dolina) a z talianskych Apenín,“  hovorí koordinátorka kampane Detox outdoor Katarína Nikodemová z Greenpeace.

„Je iróniou, že práve outdoorové spoločnosti, ktoré na reklamu svojich produktov vyžívajú obrazy čistej prírody, vypúšťajú do životného prostredia nebezpečné chemikálie. Mali by prevziať zodpovednosť a začať presadzovať opatrenia za lepšie životné prostredie tým, že sa zaviažu a naozaj prestanú tieto látky používať. Máme tým na mysli, že si stanovia krátkodobé termíny a kompletne odstránia celé spektrum týchto látok zo svojej výroby,“ uzavrela Katarína Nikodemová.

 

Niektoré značky zamerané na výrobu outdoorového oblečenia, ako napríklad Puma a Adidas, už ambiciózne ciele na ich odstránenie schválili. Aj niektoré menšie outdoorové spoločností ako sú Fjällräven, Paramo, Pyua, Rotauf, a R’ADYS už majú celé kolekcie funkčného vodoodolného oblečenia, ktoré neobsahuje žiadne PFC. Nezodpovedný prístup naopak ukázali niektoré popredné spoločnosti ako napríklad The North Face, Columbia, Patagonia, Salewa alebo Mammut.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *