Privolali sme vám záchranku!

Prvá pomoc a nová kniha Vila Dobiáša prichádza do Košíc

Krajina záchrancov prichádza so vzdelávacím projektom prvej pomoci do Košíc. Vo štvrtok 3. apríla o 18:00 hod. privíta kníhkupectvo Martinus.sk doktora Viliama Dobiáša. Prezident Slovenského Červeného kríža a dlhoročný záchranár predstaví svoju novú knižku „Volali ste záchranku?“ a porozpráva, na čo najčastejšie umierajú Slováci a koľko životov stojí nevedomosť v oblasti poskytovania prvej pomoci. Súčasťou besedy bude aj praktický kurz prvej pomoci so skúsenými záchranármi.

pozvanka_Kosice

Volali ste záchranku?
Asi už áno, no nie vždy stihne prísť včas. V novej knihe Viliama Dobiáša sa dozviete, s čím všetkým sa deň čo deň musia vyrovnať dobrovoľníci Červeného kríža a záchranári rýchlej zdravotnej služby. Stretnete sa s mnohými prípadmi, kedy ľudia síce záchranku privolali, no nespravili to najdôležitejšie – neposkytli prvú pomoc. Pritom stačilo tak málo: niekoľkokrát vdýchnuť, zastaviť krvácanie či uložiť do stabilizovanej polohy.

„Nesmierne sa mi páči štýl pána Dobiáša, ktorý je veľmi vtipný s jeho typickým drsno-šibeničným humorom. V knihe nájdete aj smutné príbehy o zomierajúcich pacientoch, no  doktor Dobiáš ich opisuje ľudským prístupom, vysvetľuje pacientovi a príbuzným, čo sa v nasledujúcich minútach bude diať, že je všetko v poriadku a že duša bude pomaličky odchádzať. Toto na mňa v knižke silne zapôsobilo“, hovorí literárny publicista Dado Nagy a krstný otec knihy.

Dôležitá prvá pomoc
O prežití zraneného alebo obete nehody často rozhoduje prvá pomoc podaná laikmi ešte pred príchodom záchranky. Slovákov učí poskytovať prvú pomoc projekt Krajina záchrancov, ktorý pred rokom s partnermi spustila spoločnosť Pfizer. Ponúka jednoduchý spôsob, ako zvládnuť stresové situácie, poskytnúť prvú pomoc a zachrániť život svojim najbližším.

„Až 75 % úrazov a nehôd sa stáva v prítomnosti blízkych ľudí, čo je dostatočný dôvod na absolvovanie kurzu prvej pomoci. Stránku www.prvapomoc.sk navštívilo už takmer 50 000 návštevníkov a e-learningový kurz si vyskúšalo viac ako 4 000 ľudí. Dúfam, že aj knižka a besedy k nej po celom Slovensku motivujú ďalších ľudí naučiť sa základy prvej pomoci a nespoliehať sa iba na profesionálov“, hovorí Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža a odborný garant projektu.

Súčasťou projektu je aj mobilná aplikácia Prvá pomoc, ktorá používateľa prevedie postupmi záchrany života, otestuje základné vedomosti o prvej pomoci a prostredníctvom GPS nájde najbližšieho poskytovateľa praktických kurzu prvej pomoci. Aplikáciu si na stránke www.prvapomoc.sk/aplikacia do dnešného dňa stiahlo zadarmo už viac ako 35 000 ľudí.

Pomáha aj Slovenský Červený kríž
Dôležitosť poskytovania predlekárskej starostlivosti a nutnosť ovládať aspoň základy prvej pomoci zdôrazňujú aj regionálne pobočky Slovenského Červeného kríža. Formou ukážok pre verejnosť v obchodných centrách či na školách sa snažia osloviť a vzdelávať čo najviac ľudí. Ľudia tak majú možnosť vyskúšať si resuscitáciu, či zastavenie krvácania vlastnými rukami a získať dôležitú praktickú skúsenosť pre záchranu života.

Počas minulého roka v Košiciach Slovenský Červený kríž uskutočnil:

  • kurzy prvej pomoci pre viac ako 430 ľudí a viac ako 100 dobrovoľníkov
  • odbornú prípravu v poskytovaní prvej pomoci pre všetky materské a základné školy v regióne
  • súťaž „ja a môj bicykel“ v spolupráci s Policajným zborom
  • súťaže prvej pomoci so 170 súťažiacimi z 22 základných škôl
  • preventívne podujatia zamerané na kontrolu vedomostí z poskytovania prvej pomoci a vybavenia autolekárničiek

„Sme radi, že aj Slovenský Červený kríž v Košiciach pomáha odovzdávať vedomosti a učí verejnosť ako poskytnúť prvú pomoc. Jednoduchý, ale správne prevedený úkon, hmat či ošetrenie môžu zachrániť to najcennejšie, čo máme – život.,“ dodáva MVDr. Lucia Cangárová, riaditeľka Červeného kríža v Košiciach.

Zdroj: tlačová správa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *