Výskum spotrebiteľského správania na trhu s e-knihami

Kníhkupectvo Martinus.sk predáva e-knihy na Slovenskom trhu od roku 2010. Prieskum, ktorý uskutočnilo medzi svojimi zákazníkmi, prináša exkluzívne informácie o zmenách, ktorými tento čoraz populárnejší spôsob čítania prechádza. Zistilo sa napríklad, že typickým čitateľom e-knihy je žena vo veku od 31 do 45 rokov.

Z prieskumu kníhkupectva Martinus.sk vyplýva, že typickými čitateľmi e-kníh sú ženy vo veku od 31 do 45 rokov. E-knihy dnes už zďaleka neoslovujú len technologických nadšencov a svoje výhody si nachádza väčšina skupín čitateľov. Napríklad mladší ocenia okamžitú dostupnosť knihy, starších už nemusí trápiť plná knižnica či príliš malé písmo v knihe.

Najobľúbenejším prístrojom pre čítanie e-kníh je čítačka e-kníh. Kým v minulosti najviac čitateľov e-kníh pozeralo do obrazoviek notebookov, dnes je najobľúbenejšia špecializovaná čítačka, ktorú používa viac ako 50 % čitateľov e-kníh. Čítačkám sekundujú tablety, ktoré sa stali obľúbené najmä vďaka svojej multifunkčnosti. Prvenstvo čítačiek však dokazuje, že čitatelia nadovšetko preferujú vzhľad klasického papiera, neprekonateľnú výdrž batérie na jedno nabitie a možnosť čítať bez odleskov aj na priamom slnku. To všetko aj vďaka cenovej dostupnosti a vysokej úrovni čítačiek.

Čitatelia, ktorí si zakúpili aspoň jednu e-knihu, oceňujú jej výhody omnoho viac než bežní čitatelia. Rýchlosť a jednoduchosť stiahnutia, nulové rozmery, ale aj nižšiu cenu považujú za dôležité pri svojom výbere. Za vôňou a dotykom klasickej knihy sa im cnie menej.

 

Súčasná ponuka e-kníh musí naďalej výrazne rásť. Až 50 % čitateľov e-kníh stále nakupuje výrazne viac tlačených kníh ako e-kníh. V prípade, že by všetky tlačené knihy mali aj formu e-knihy, len 14 % čitateľov e-kníh by si stále kupovalo viac tlačených kníh. „Prakticky všetci čitatelia e-kníh by však
na tlačené knihy úplne nezanevreli. Ako dlhodobo pozorujeme, nejde o súboj. E-knihy a knihy sa výborne dopĺňajú. Knihu si rád otvorím doma, e-knihu zas kdekoľvek inde, napríklad keď cestujem.“ dopĺňa Radovan Ščibrany, manažér Martinus.sk.

Sťahovanie e-kníh je podľa čitateľov výrazne jednoduchšie. Vydavatelia v čoraz väčšej miere upúšťajú od ochrany e-kníh pomocou šifrovania (tzv. tvrdé DRM). Čitatelia už nemusia sťahovať a registrovať špecializované aplikácie.

Elektronické knihy si v ponuke kníhkupectva Martinus.sk získali stabilnú pozíciu a vzhľadom k napredujúcim technologickým možnostiam budú prinášať pre svojich čitateľov množstvo ďalších výhod.

Zdroj: tlačová správa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *