Niekedy som mal skutočne pocit, že to píše niekto za mňa

Bádateľ, nie štváč

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, privítala vo svojich priestoroch 23.10.2013 autora knihy KÓD 1 Jozefa Banáša.

Pôvodným povolaním je Jozef Banáš ekonóm. Pôsobil na rôznych postoch manažéra, diplomacie, politiky. V poslednom období sa venuje písaniu kníh. Najnovšia kniha s názvom KÓD 1 je na knižnom trhu len pár týždňov a už má s ňou autor precestovaných niekoľko kilometrov. Za čitateľmi prišiel aj do Rožňavy. V dopoludňajších hodinách mali o stretnutie s ním záujem stredoškoláci a tak spoločenská sála bola plná. Náš hosť so študentmi diskutoval o svojich knihách, čím sa „preklikal“ k rôznym témam.

Podvečer bola pripravená beseda pre širokú verejnosť. A opäť bol veľký záujem, čo nás nesmierne potešilo. Po krátkom úvode mal hlavné slovo autor svojej poslednej knihy Kód 1. Prostredníctvom hlavných hrdinov v nej odkrýva silu viery. Nastolil v nej mnohé kontroverzné otázky. Tvrdí, že on nekritizuje cirkev, ale : „Ja v knihe citujem to, čo hovorí Ježiš Kristus“ povedal Jozef Banáš a pokračuje „Nikoho sa nechcem dotknúť, nikoho nepresviedčam, len som si prečítal evanjeliá.“

Kód 1 je akýsi pokus o rekonštrukciu Kristovho reálneho života, ktorú ešte zatiaľ nikto nenapísal. Autor pri písaní vychádzal z medzinárodnej literatúry, krajín a oblastí, ktoré osobne navštívil. Zamýšľa sa nad tým, či sa hrob Ježiša Krista nachádza naozaj v Izraeli, alebo či mohol Ježiš pôsobiť v Indii a Kašmíre. Ale zamýšľa sa aj nad tým, prečo sú u nás kostoly zatvorené, prečo katolícka i evanjelická cirkev vymenila svojich veriacich za bohatstvo. Váži si dobrých kňazov, má medzi nimi veľa dobrých priateľov. Ale vždy bude kritizovať zlých kňazov, hlavne v tých horných poschodiach katolíckej cirkvi. Autor hovorí, citujem : „Dnes máme v podstate dve kresťanstvá. Jedno to skutočné, Kristovo, miluj blížneho svojho, kresťanstvo skutkov a činov a druhé dogmatické, kresťanstvo Vatikánu, kde cítime, že nám to akosi „nesedí“, vnútorne nás to nenapĺňa, kde mnohí, najmä starší ľudia, chodia do kostola preto, lebo sa to patrí“ povedal Jozef Banáš.

Táto kniha nabáda ľudí, aby chodili do chrámov. Žijeme ťažké obdobie a každý potrebuje nejaké to pohladenie duše. A preto sa napríklad autor knihy pýta, prečo nám teológovia ukazujú Krista na kríži? Hovorí, že Kristus musel mať krásny život a bol to veselý chlap. Banáš sa na besedách pýta ľudí, či čítali evanjeliá. Ľudí delí do dvoch skupín – jednu, ktorí vlastnia pravdu a druhú, ktorí ju hľadajú.

Pre akéhokoľvek autora je vždy dobré, ak sa o danej knihe aj diskutuje. Mohla by som tu písať ešte veľmi dlho o tom, čo sa v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave diskutovalo. A tak na záver už len zopár postrehov.

Beseda bola zaujímavá aj z pohľadu cestovateľského. Náš hosť povedal, že napríklad v Indii je súcit a pomoc úplne samozrejmá vec a dominantné je tam to, že sa všetci usmievajú. „Výhoda cestovania je aj to, že sa pozriete na svoju vlasť, na svoje problémy s odstupom času, v ktorých denne žijeme“ povedal Jozef Banáš. Čitateľ sa v knihe dozvie celý rad historických faktov a nájde tam aj množstvo fotografií.

Viac, ako dvojhodinová beseda ukončila stretnutie autogramiádou.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *