Pracovný víkend na podujatí Startup Weekend Košice

Počas uplynulého víkendu prebiehalo v Košiciach množstvo podujatí. Približne stovka odhodlaných ľudí sa však rozhodla ignorovať rôzne oslavy, športové či kultúrne akcie a zvolili si intenzívnu prácu na svojich nápadoch počas podujatia Startup Weekend Košice, 17. – 19. 4. 2015.

Od piatkového popoludnia do nedeľného večera sa viac než sto nadšencov pohybovalo v priestoroch Stavebnej fakulty TUKE na Vysokoškolskej 4. V mase ľudí sa miešalo spolu 66 účastníkov – súťažiacich, ktorí prišli prezentovať svoje nápady a dúfali, že budú vybrané, aby sa na nich počas víkendu intenzívne pracovalo. Pri práci im pomáhalo 13 mentorov, ktorí ich usmerňovali a dávali im víkendu intenzívne tipy a rady. Menovite to boli Martin Jerkovič, Matej Ftáčnik, Michal Káčerík, Andrej Rybovič, Peter Šoltés, Marek Kuzma, Peter Dorčák, Juraj Danko, Matej Ďuriš, Viliam Vajda, Jozef Tvaroška, Lenka Strmeňová a Michal Haruštiak. V nedeľu sa na výtvory tímov bližšie pozreli deviati porotcovia – Ivan Debnár, Michal Borza, Jozef Vojtko, František Jakab, Jaroslav Lupták, Rastislav Puchala, Patrik Horný, Michal Hladký a Andrej Klíma. Startupisti sa počas víkendu mohli stretnúť aj ss ďalšími pozvanými hosťami zo sveta biznisu a startupov, ktorí im taktiež mohli poradiť, prípadne ponúknuť ďalšiu spoluprácu. Celé to organizačne zastrešoval tím 10 „dobrovoľníkov“, ktorí Startup Weekendu venovali niekoľko mesiacov príprav a minimálne 1 prebdený víkend. „Potlesk na konci podujatia stál za všetok stres a námahu. Pochvala od účastníkov bola potom už len čerešničkou na torte,“ tešila sa úspechu členka dámskej časti organizačného tímu.

Zaujímavosti víkendu

Počas víkendu nebolo možné prehliadnuť viacero zaujímavostí. Na Slovensko kvôli podujatiu pricestovalo niekoľko ľudí zo zahraničia. Medzinárodná účasť obnášala startupistov z Maďarska, Nikarague, Ukrajiny, Nemecka či Rumunska. Kuriozitou bol jeden Slovák, ktorý pricestoval na poslednú chvíľu až z Dánska, pretože jeho tímoví kolegovia na Slovensku nemali čas, aby prišli prezentovať ich spoločný nápad.

Dvaja najmladší účastníci – súťažiaci mali len 14 rokov. Ale počas víkendu sa na mieste pohybovalo viacero žiakov zo základnej školy. Na „exkurziu“ a praktickú hodinu prišli žiaci z iniciatívy iKids od KPMG, ktorí si v sobotu s mentormi vyskúšali techniku vytvárania biznis modelu prostredníctvom Biznis Model Canvas, a tiež sa prešli medzi tímami a vypočuli si, na čom pracujú.

Čakanie na záverečné prezentácie

Tímy a víťazi

V piatok večer odznelo množstvo zaujímavých nápadov. Nakoniec bolo vybraných 11, ktoré sa postupne počas víkendu dolaďovali a v nedeľu večer boli prezentované takto:

Lift me fast – Smart Smart výťah pomocou mobilnej aplikácie.

Emomime – 3D 3D virtuálna postava – avatar nahradí figuríny a iné nezaujímavé výklady v obchodných reťazcoch.

TaskyFlock – Dávajte si zábavné výzvy, spoznajte nové aktivity a ľudí, a oživte svoje všedné dni.

Adrocket – Jednoduchý nástroj pre tvorbu marketingových kampaní. Malé spoločnosti môžu viesť intenzívnu komunikáciu smerom k svojim zákazníkom na profesionálnej úrovni.

PASSBOX – Naskenuj si všetky svoje plastové vernostné karty a uži si ten pocit z prázdnej peňaženky.

ELI´S – Donáška čerstvej stravy pre domácich miláčikov.

TerraMercata – Geovizualizácia nákupných dát a zobrazovanie ich potenciálu.

Webding – Zjednodušenie organizácie svadby prostredníctvom zhromažďovania informácií na jednej webovej stránke.

TrueStreamer – Bezpečné a rýchle streamovanie médií bez použitia pluginov. Nová technológia konkurujúca providerom na poli poskytovania online obsahu.

SuperTricks.TV – Videoblog o kreatívnom trávení voľného času s deťmi, netradičné outdoorové aktivity či moderné technológie. Portál na zdieľanie obsahu od používateľov a predaj produktov.

FreshTeam – Maska Maska chrániaca ľudí pred dýchaním znečisteného vzduchu určená najmä pre trhy napr. Číny. Líši sa moderným dizajnom a je založená na kvalitnejšej filtrácii ako súčasné respirátory na trhu.

Výhercami sa stali od tretieho miesta po prvé: Adrocket, Emomime a TaskyFlock. Tieto tri tímy si odniesli rôzne ceny, tie najhodnotnejšie zahŕňali služby od slovenskej webhostingovej spoločnosti Websupport a online marketingovej agentúry Promiseo, umiestnenie tímu v Startup Centre TUKE či Eastcubator, a tiež poradenské a konzultačné služby s projektovými manažérmi a IT developermi zo spoločnosti Fpt Slovakia.

Čo bude nasledovať – najväčšia výzva

Nájsť odhodlanie a vystúpiť so svojím nápadom pred neznámymi ľuďmi je rozhodne dôležitý krok. Vyhrať podujatie ako je Startup Weekend Košice znamená veľký úspech. Pred účastníkmi však stojí úplne iná výzva – a síce zotrvať pri svojom nápade a ďalej na ňom pracovať. Mnohokrát sa stáva, že nápady, ktoré v prvom kole prezentácií (v piatok) vôbec nezaujmú, sa nakoniec stanú svetovými biznismi. A naopak výhercovia Startup Weekendu upadnú do zabudnutia. Pre účastníkov je teraz prvoradé, aby nezabúdali na rady a odporúčania, ktoré si počas víkendu vypočuli od mentorov. Mali by sa z nich poučiť a aplikovať ich na terajšie, ale aj ďalšie svoje nápady. Koniec koncov zmyslom podujatí Startup Weekend nie je len vyhrať, ale taktiež spoznať prostredie startupov, nájsť nových spolupracovníkov a naučiť sa nové veci od skúsenejších mentorov či súťažiacich.

Nasledujúci ročník

Organizátori košického Startup Weekendu, menovite Marek Lavčák, v nedeľu večer prisľúbili, že o rok usporiadajú ďalší ročník tohto podujatia. Dovtedy pozývajú účastníkov aj verejnosť, aby sa ďalej zaujímali o svet startupov. Môžu sa skontaktovať s mentormi, startupistami, zavítať do startupových centier, prípadne sa prihlásiť na Startup Weekend v Bratislave či v Žiline, ktoré sa uskutočnia na jeseň tohto roku. Užitočné typy a komunitu nájdu na facebookovej stránke Startup Weekend Košice alebo na webe podujatia http://www.up.co/communities/slovakia/kosice/startup-weekend/5533.

výherca tím TaskyFlocks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *