Priemerné ceny bývania na Slovensku klesajú

„Za štyri roky sa znížila priemerná cena bývania len o 82 eur za meter štvorcový. Medzištvrťročné aj medziročné zmeny oscilovali okolo nulovej hodnoty, čo je znakom už dlhšej stagnácie slovenského trhu s bývaním,“ konštatovala národná banka v komentári.

K aktuálnemu miernemu medzikvartálnemu zníženiu priemerných cien bývania prispelo podľa NBS relatívne v rovnakej miere zníženie priemerných cien domov, ako aj zníženie priemerných cien bytov. V rámci bytov nastalo zníženie cien takmer všetkých typov bytov okrem štvorizbových. Najvýraznejšie sa znížili priemerné ceny päťizbových bytov, a to o 36 eur za meter štvorcový, a priemerné ceny jednoizbových bytov o 19 eur za meter štvorcový.

V rámci rodinných domov sa znížili priemerné ceny rodinných domov o 5 eur za meter štvorcový. Na druhej strane priemerné ceny priestranných rodinných víl vzrástli o 11 eur za meter štvorcový.

„Ceny jednoizbových bytov sú v porovnaní s ostatnými typmi bytov najvýraznejšie pod ich maximálnou úrovňou, ktorú dosiahli v čase realitného boomu,“ uviedla NBS. Priemerné ceny päťizbových bytov sú podľa nej aktuálne o 183 eur za meter štvorcový nižšie v porovnaní s ich najvyššou hodnotou v období realitného boomu. V rámci rodinných domov sa výraznejšie znížili priemerné ceny štandardných domov, kým aktuálne priemerné ceny priestrannejších víl sú vyššie ako v druhom štvrťroku 2008 o vyše 9 %.

Takmer vo všetkých slovenských krajoch nastalo v poslednom štvrťroku 2013 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zníženie priemerných cien nehnuteľností na bývanie. Výnimkou sú len Žilinský kraj a Trenčiansky kraj, kde zostali priemerné ceny bývania nezmenené.

Najviac sa znížili priemerné ceny domov a bytov už druhý štvrťrok po sebe v Košickom kraji, a to o 22 eur za meter štvorcový. Aktuálne priemerné ceny bývania v Bratislavskom kraji (1 648 eur za meter štvorcový), sú podľa NBS takmer trojnásobne vyššie ako v Nitrianskom kraji, v ktorom sú dlhodobo priemerné ceny bývania na Slovensku najnižšie, a to 578 eur za meter štvorcový.

Pozitívne signály z globálnych trhov a mierne rastúci trend indikátora ekonomického sentimentu sú podľa národnej banky dôvodmi k opatrnému zlepšeniu vyhliadok makroekonomického vývoja v podmienkach Slovenska, od čoho možno odvinúť aj očakávania na realitnom trhu.

„Mierne povzbudzujúco pôsobí relatívna stabilizácia na trhu práce s náznakmi mierneho oživenia tvorby pracovných miest na konci roku 2013,“ konštatovala NBS. Pokračovanie takého vývoja by mohlo podľa národnej banky v najbližších štvrťrokoch pozitívne ovplyvniť aj aktivity na trhu s bývaním. Priemerné ceny domov a bytov by sa však v najbližšom štvrťroku výraznejšie meniť nemali.

Podľa hlavného ekonóma ČSOB Mareka Gábriša zlepšovanie spotrebiteľskej dôvery a náznaky stabilizácie na trhu práce by mohli v roku 2014 prispieť aj k pokračujúcej konsolidácii trhu s bývaním. „Napriek tomu sa skorý návrat k rýchlejšiemu rastu cenoviek čakať nedá,“ konštatoval Gábriš.

„V roku 2014 očakávame stále veľmi mierny pokles cien nehnuteľnosti, pričom však nečakám pokles o viac ako 4 %,“ uviedol investičný analytik Unicredit Bank Dávid Dereník. Podľa neho jedným z faktorov znižovania ponuky na predaj bude aj fakt, že prenájmom nehnuteľností môže majiteľ v porovnaní s aktuálne nízkymi bankovými sadzbami zarobiť viac.

Predaj nehnuteľností, či pozemkov bude menej atraktívny. „Spolu so silnejúcim dopytom po nehnuteľnostiach aj vďaka nízkym úrokom na hypotékach očakávam, že aj rok 2014 sa bude niesť v duchu zlacňovania najmä prestrelených inzerátov,“ uviedol Dereník, pričom dodal, že dobré lokality si cenu určite udržia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *