Jarná údržba auta

Aj keď v niektorých lokalitách na Slovensku to jarne ešte nevyzerá, na väčšine našej republiky už všetko kvitne a jar je už v plnom prúde. S teplým ročným obdobím automaticky prichádza aj jarná „očista“ domácnosti a záhrady. Nesmieme však zabúdať, že aj naše auto potrebuje jarnú údržbu.

Čo všetko zahŕňa jarná údržba auta?

Odstránenie soli z podvozku

Posypová soľ je veľmi nebezpečná najmä pre podvozky áut, preto vždy na jar zájdite do automývarky a zamerajte sa predovšetkým na dôkladné odstránenie soli z podvozku. Neodstránením posypovej soli riskujete okamžitú koróziu dôležitých súčiastok podvozku a tým aj znefunkčnenie komplet celého automobilu.

Na čistenie podvozku sa používajú vysokotlakové čističe (wapky). V autoumyvárkach si odstraňujú posypovú soľ najmä autá s nízkymi podvozkami. Ak vlastníte SUV, podvozok si vystriekate aj sami.

Nezabúdajte ani na čistenie diskov, ktoré taktiež počas zimy znečistila posypová soľ.

Vyumývajte gumené rohože v aute

Všetky štyri gumené rohože v aute vytiahnite a dôkladne prekartáčujte horúcou vodou s prípravkov. Ešte predtým však vytraste všetky konáriky a kamienky, ktoré sa zachytili v drážkach týchto gumových rohoží.

Kým sa budú gumové rohože schnúť na sušiaku, odporúčame vám povysávať a vytepovať priestor pod nimi. Gumové rohože dávajte len na čistú a suchú podlahu.

Keď už budete vysávať, povysávajte všetky sedačky a vyperte autopoťahy.

Výmena kvapaliny v ostrekovačoch

Zimná nemrznúca kvapalina je v letných mesiacoch nepotrebná, preto ju čím skôr miňte a do ostrekovačoch nalejte letnú zmes. Určite však nemiešajte zimnú s letnou zmesou do ostrekovačov.

Špeciálnu pozornosť po zime si zaslúži autobatéria, ktoré môže byť po zime v zlom stave. Krátke a časté trasy po meste ju ničia.

Odporúčame vám dávať si ju pravidelne meniť (životnosť 5-6 rokov).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *