Detská izba v severskom štýle? Nestarnúca a vždy moderná!

Časy, keď detské izby hýrili výraznými farbami, a najlepšie viacerými súčasne, sú dávno preč. Do detských izieb sa začal vkrádať severský vánok, ktorý prináša príjemné drevo, množstvo svetla a dotyky pastelových odtieňov priamo zo Škandinávie. U koho iného sa inšpirovať pri zariaďovaní interiéru, ako u Dánov, ktorí sa pravidelne umiestňujú na vrchole rebríčka najšťastnejších národov? Ich hygge charakterizuje teplo, bezpečie a pohodlie, teda presne to, na čo treba pri zariaďovaní detskej izby myslieť. Aby sa dieťatko cítilo príjemne, v detskej izbe by nemali chýbať tieto kúsky.

Pohodlná posteľ, ktorá vydrží

Posteľ pre dieťa by mala byť najväčším kusom nábytku v detskej izbe. Rozhodne to však neznamená, že musí byť najvýraznejšia. Priemerný novorodenec prespí 16 hodín denne a detská postieľka je pre neho doslova celým svetom. Ako mu tento svet vystavať na bezpečných základoch? Najlepšie drevenou postieľkou, so zaoblenými hranami. Niektoré rastúce postieľky od renomovaných výrobcov ako Stokke alebo Leander poslúžia dieťatku roky a po čase jednoducho zmeníte ich funkciu napríklad na kreslo alebo pohovku.

Postieľka pre bábätko od firmy Leander sa po čase môže zmeniť na pohodlné sofa.
Postieľka pre bábätko od firmy Leander sa po čase môže zmeniť na pohodlné sofa.

Kam s vecami?

Aj bábätká potrebujú dostatok úložných priestorov, o predškolákoch a školákoch ani nehovoríme. Nábytok, poličky na stenu, komody, prebaľovacie pulty… zariadiť detský svet na pár metroch štvorcových je niekedy výzva. Pri voľbe materiálov vyberajte prírodné materiály ako dub či buk. Kvalitný nábytok a doplnky z prírodných materiálov, ako aj motívy zvieratiek a rastlín odkazujú v škandinávskom interiéri na spätosť človeka s prírodou.

Dánska značka Done by Deer prináša do detskej izby rozkošné motívy a vzory.

Dekorácie a textílie

V detskej izbe v škandinávskom štýle je dôležité pohrať sa s detailami. Kombinácia farieb biela-čierna-sivá je nestarnúca a bude vždy moderná. V neutrálnej palete tónov sa budú dobre cítiť chlapci aj dievčatká. Ak ju doplníte o drevo a ďalšie farby na doplnkoch a detailoch, izbička rozhodne nebude pôsobiť chladne. V chlapčenskej izbe môžete zapojiť horčicové, mentolové či bledomodré odtiene, ak chcete izbičku ladiť pre dievča, siahnite po nežných ružových pasteloch. Keď dieťa odrastie, nemusíte meniť celú izbu, ale len kúpiť nový koberec, obliečky či vymeniť tapetu. V detskej izbe v severskom štýle nezabúdajte na vzory a textúry.

Detský stan od Ferm Living sa stane miestom oddychu aj hier

Teepee alebo detský stan

Detský stan nechýba na žiadnej fotke detskej izby v severskom štýle. Môže slúžiť ako úkryt, na hru či ako miesto na oddych. Zvoľte pod stan správny podklad – či už matrac, vankúše, deky alebo koberec a uvidíte, že teepee sa stane najobľúbenejším miestom v detskej izbe! Rôzne štýlové dizajnové kúsky do detskej izby od prémiových výrobcov zo Škandinávie a USA nájdete v predajni a internetovom obchode Lulubee.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *