Prichádza leto a s ním aj letné terasy

Bratislava 12. apríl 2016 – S príchodom prvých teplých lúčov sa námestia a ulice postupne zapĺňajú letnými terasami. Ich prevádzku schvaľujú mestá a obce. Tie pri rozhodovaní o schválení prevádzky zohľadňujú viaceré aspekty.

Samosprávy schvaľujú podmienky na prevádzku letných terás, ktoré odrážajú nielen výšku dane za užívanie verejného priestranstva, ale aj architektonický vzhľad letných sedení. Pri schvaľovaní žiadostí o prevádzku letných terás sa tiež prihliada na to, aby takáto dočasná prevádzka neprekážala užívaniu územia, peších zón, chodníkov, pohybu chodcov, zásobovaniu, ďalej čisteniu verejných priestranstiev a tiež odvozu odpadu.

Podmienky prevádzky letných terás samosprávy upravujú najmä formou všeobecne záväzného nariadenia, ktoré sa týka podmienok umiestňovania, povoľovania a prevádzky letných terás a celoročných terás na svojom území. Skúsenosti z minulosti viedli mnohé mestá a obce k tomu, aby daň za užívanie verejného priestranstva bola prevádzkovateľmi takýchto dočasných prevádzok uhradená vopred.

Pod pojmom letná terasa sa vo všeobecnosti rozumie sezónne externé rozšírenie plochy zariadenia reštauračného, pohostinského alebo cukrárenského charakteru, ktoré je zriadené pred stálymi prevádzkami, a to buď na verejných priestranstvách, alebo na verejnej prístupných miestach.

V tejto súvislosti je dôležité pripomenúť, že mestá a obce plnia určité úlohy aj na úseku ochrany spotrebiteľa a určujú pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb. Pri vydávaní súhlasného stanoviska s prevádzkou letnej terasy preto berú do úvahy dodržiavanie nočného pokoja.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *