Samosprávy môžu určiť pravidlá na ohňostroje

Mestá a obce už môžu opätovne určovať podmienky na používanie pyrotechniky na svojom území alebo v jej časti. Je na zastupiteľstvách, akým spôsobom budú regulovať používanie zábavnej pyrotechniky.   

Túto právomoc im prinavrátil zákon o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe schválený v lete. V prvom rade však platí, že pyrotechnický výrobok možno používať len podľa návodu na jeho používanie. Doterajší generálny zákaz používania takejto pyrotechniky vo vzdialenosti menšej ako 200 m od nemocníc, kostolov, detských zariadení, domovov dôchodcov, škôl, liečební a cintorínov bez písomného súhlasu vlastníka týchto objektov bol novelou nahradený možnosťou pre obce zakázať alebo obmedziť používanie pyrotechniky na jej území z dôvodu verejného poriadku. Kategorizácia jednotlivých typov pyrotechniky odráža ich účel, ale napríklad aj možnosti manipulácie z hľadiska veku používateľov. Takzvaná zábavná pyrotechnika je zaradená do kategórii F1 až F3, kategórie T1 a kategórie P1. Do kategórií T2 a P2 patria pyrotechnické výrobky, ktorých nadobúdanie, držanie, ale aj používanie je vyhradené len osobám s príslušným povolením, respektíve oprávnením. Sú určené profesionálnym odpaľovačom ohňostrojov, s čím sa spájajú aj viaceré veľmi prísne podmienky.

Mestá a obce opätovne môžu z dôvodu ochrany verejného poriadku obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechnických výrobkov konkrétnych kategórií. Túto reguláciu vykonávajú samosprávy na základe príslušného všeobecne záväzného nariadenia. V minulosti, keď mestá a obce mali takúto možnosť, niektoré z nich upravovali napríklad ohňostrojové práce s prihliadnutím na to, či sa na ich území slávi príchod nového roka 31. decembra, alebo aj z 13. na 14. januára. Prax ukáže, koľko samospráv bude cítiť potrebu regulácie ohňostrojov v rámci tejto možnosti po novom a rovnako akým spôsobom k tomuto budú pristupovať.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *