Ako sa starať o práčku, aby vám vydržala?

Práčka je dôležitá súčasť každej domácnosti. Výrazne nám uľahčuje pranie špinavej bielizne. Kedysi nebol taký výber práčok, ako v súčasnosti. Je pravda, že vtedy práčky dokázali vydržať oveľa dlhšie ako práčky, ktoré bežne kúpime teraz.

Ako sa ale starať o práčku, aby vám vydržala čo najdlhšie?

Zásobník vždy po praní vyumývajte a vysušte

Plesne a baktérie zhromažďujúce sa v zásobníku na aviváž a tekutý prach na pranie môžu vašu práčku a oblečenie znehodnotiť, preto vám odporúčame vždy po opratí vybrať zásobník, dôkladne ho prepláchnuť (môže sa stať, že tam budú zvyšky aviváže a prachu na pranie), dôkladne vyutierať a následne nechať voľne uschnúť napríklad na koši na prádlo. Zásobník musí byť suchý a čistý, keď ho budete naspäť dávať do práčky.

Raz za časť vyčistite práčku

Zapáchajúce práčky so špinavým bubnom neveštia nič dobré. Práčka sa začína znehodnocovať. Odporúčame vám ako prevenciu raz za čas dať krátky prací cyklus a práčku vyčistiť prípravkom, ktorý bežne kúpite v drogérii. Pomôcť si môžete aj octom a sódou bikarbónou, ktoré vám pomôžu vyčistiť bubon, ale aj zásobník. Niektoré gazdinky používajú dokonca aj prášok do pečiva.

Práčku nechávajte otvorenú

Vždy po vypratí a vyčistení zásobníka pretrite švédskou utierkou aj bubon práčky. Zabránite tak hrdzaveniu bubna, čím predĺžite životnosť vašej práčky. Bubon by ste mali nechávať vždy otvorený, nech sa vetrá. Zabránite tak hrdzaveniu a celkovému znehodnocovaniu práčky.

Môže sa stať, že sa vám pokazí nejaká súčiastka. To však neznamená, že práčku budete musieť vyhodiť. Ak sa vám pokazí čerpadlo, stačí si kúpiť náhradné čerpadlo do práčky a práčka vám bude opäť fungovať. Stačí si nájsť obchod s náhradnými dielmi a umožníte tak práčke dlhšie fungovať.

Držte sa týchto rád a práčka vám vydrží veľmi dlho. Na utieranie zásobníka a bubna používajte čistú švédsku utierku, ktorá má vynikajúce savé vlastnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *