Pranie a žehlenie oblečenia pre bábätká

Ak sa spýtate mamičky malého bábätka, ktorú domácu prácu má najmenej rada, pravdepodobne dostanete jednoznačnú odpoveď: „Žehlenie!“. Vyžehliť desiatky miniatúrnych svetríkov, dupačiek a pančušiek, ktoré sa záhadne okamžite zašpinia, je časovo náročné. Už len pri myšlienke popoludnia pri žehliacej doske rozbolia nejednu mamičku nohy aj hlava. Ďalšou osobitnou kapitolou je pranie. Naplniť a zapnúť práčku nestačí. Na detské oblečenie je potrebné vybrať ten správny prášok aj aviváž, zvoliť vodnú teplotu a dobre kombinovať. Máte v tom všetkom chaos? Pripravili sme si pre vás praktické tipy, ako zvládnuť starostlivosť o detské oblečenie zdravo a hravo.

Najdôležitejší je materiál

Darmo sa budete zlostiť z nekvalitného prášku či slabo hrejúcej žehličky, ak je oblečenie z nevhodného materiálu. Hrubé nevzdušné látky dlho schnú a navyše nepríjemne škrabú detskú pokožku. Dôležitá je aj ich zdravotná nezávadnosť, ktorú garantuje napríklad značka detského oblečenia iDO. Vyberajte preto dôkladne a uprednostnite bavlnu či bambus. A čo sa týka farby, platí, že čím je látka svetlejšia, tým menej chemikálií obsahuje. Siahnite preto po bielej alebo klasických pastelkách, ako modrá, ružová, žltá a zelená.

Prať sa dá aj s polovicou

Po nákupe každý kúsok oblečenia vyperte. I keď mohlo stáť na poličke len chvíľu, pohládzali ho možno aj desiatky rúk. S množstvom pracieho prášku to však nepreháňajte. Práve jeho zbytky dráždia pokožku najviac. Zvoľte preto radšej polovičnú dávku a veci viackrát vyplákajte. V prípade mrkvičkových či iných fľakov skúste namiesto väčšej dávky prášku dôkladné predpieranie, najlepšie v rukách s bežným mydlom na pranie. Znížte tiež používanie zbytočnej chémie vo forme aviváže. Aby detské oblečenie voňalo, stačí pridať do prania niekoľko kvapiek éterického oleja.

Žehlenie s ľahkosťou

Pre jednoduchšie žehlenie detské oblečenie pred zavesením poriadne vytrepte, zarovnajte záhyby a zaveste ho za okraje, aby sa zbytočne neprehýbalo. O žehlení spodného prádla, plienočiek a ponožiek sa vedú na internete vášnivé debaty. Je pravda, že vysoká teplota spoľahlivo zabije baktérie, no zároveň ničí elasticitu látky. Rozhodnutie je na vás. Ak vám to ide od ruky, z času načas je vhodné drobné kúsky detského oblečenia prežehliť, no nie je to pravidlo ani povinnosť. Aby sa zo žehlenia nestalo nutné zlo, pustite si k nemu hudbu alebo obľúbený seriál. Aj jednoduchá zvuková kulisa či pohmkávania si do rytmu vám môže túto rutinnú činnosť spríjemniť. Zvoľte si tiež vhodne vysokú dosku a ťažšiu žehličku s naparovaním, ktorú netreba na oblečenie veľmi pritláčať. Vaše ruky aj chrbát budú vďaka tomu spokojnejšie.

Najťažšie je začať. Pranie a žehlenie si nenechávajte na potom, aby sa nikde v kúte nenazbierala obrovská kopa oblečenia, na ktorú budete kútikom oka pozerať dovtedy, kým svojmu drobcovi nebudete mať čo obliecť. Keď prekonáte prvotnú nechuť a pustíte sa do kopy prádla s odhodlaním zbaviť sa ho čo najrýchlejšie, zistíte, že to vlastne nie je až také ťažké. Držíme vám palce.

PR článok
Foto: Pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *