Ako sa starať o škáry v kúpeľni, aby sa vám v nich neobjavila pleseň?

Vysoká vlhkosť v kúpeľni môže spôsobiť vznik plesní. Ak si však chceme aj po rokoch od rekonštrukcie udržiavať špáry ako nové, je potrebné sa o ne neustále starať. Akékoľvek zanedbanie údržby škár by vás potom mohlo vyjsť poriadne draho.

Ako sa teda starať o škáry v kúpeľni, aby sa vám v nich neobjavila pleseň?

Pravidelné utieranie po sprchovaní a kúpaní

Ak chcete, aby vám kvalitná škárovacia hmota vydržala dlhé roky, je potrebné, aby ste ju vždy utierali po každom sprchovaní a kúpaní. Pravidelným utieraním mokrých plôch, čiže dlažby a obkladu, predídete tomu, aby v škárach vznikla pleseň. Pôsobenie vysokej vlhkosti spôsobí rýchle množenie plesní, preto na toto myslite vždy po kúpaní a sprchovaní.

Na utieranie mokrých plôch a tým aj škár si vyhraďte väčšiu švédsku utierku, ktorá má vynikajúcu savosť. Túto utierku potom preperte v rukách a zaveste, nech sa uschne.

Sóda bikarbóna

Háklivé škáry vám odporúčame ošetrovať aj sódou bikarbónou. Ak vám prípravky na plesne do kúpeľne príliš nevoňajú, pravidelným čistením sódou bikarbónou udržíte škáry nielen krásne čisté, ale aj bez plesní.

Ak ste si kúpili kvalitnú škárovaciu hmotu, nemusíte sa báť, že by jej prípravky z drogérie, ale aj sóda bikarbóna uškodili.

Sódu bikarbónu aplikujte na starú kefku, potom trošku navlhčite a následne prejdete rizikové škáry.

V tesneniach vane vám odporúčame sódu bikarbónu nechávať pôsobiť na pár hodín.

Ocot

Odporúčame vám na čistenie škár používať aj ocot, stačí, keď ho zriedite s horúcou vodou a pomocou handričky vyumývate dlažbu a obklad práve touto octovou vodou. Takto predídete rozmnoženiu a vzniku plesní. Stačí použiť „prípravok“, ktorá bene používate j v kuchyni.

Ak chcete, aby vám škáry neplesneli, je potrebné starať sa o ne každý jeden týždeň. Tie najviac háklivé čistite pokojne aj viackrát za týždeň (ak vám to čas dovolí). Ak ale plánujete rekonštrukciu kúpeľne, rozmnoženiu plesní dokážete predísť kúpou kvalitnej škárovacej hmoty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *