Efektívne spôsoby, ako sa vyhnúť plesniam v panelákovej kúpeľni

Ľudia žijúci v panelákoch nemajú možnosť vetrať kúpeľňu cez otvorené okno. Viacerí majú v stene malé otvory, tzv. prieduchy, ktoré im bránia, aby sa vlhký vzduch držal v kúpeľni aj počas kúpania. Tí, ktorí to ale nemajú, musia riešiť vetranie iným spôsobom.

Ak sa ale chcete vyhnúť nepríjemným plesniam, ktoré zvyknú trápiť majiteľov panelákových bytov, poradíme vám efektívnym spôsobov.

Ventilátor zapínajte pri každom sprchovaní

Aj keď sa vám to možno zdá ako samozrejmosť, veľa ľudí nezapína, resp. ani len nemá ventilátor v kúpeľni. Po osprchovaní otvorí kúpeľňové dvere do bytu a ďalej už nič nerieši.

Takéto „vetranie“ môže spôsobiť vznik plesní najmä v škárach a v kútoch. Zapínajte preto ventilátor vždy, keď si idete umývať čo i len vlasy. Pri sprchovaní a kúpaní by mal byť zapnutý ventilátor. Aby si však ventilátor plnil svoju funkciu, každú sobotu ho čistite. Vo ventilátoroch sa usádza prach a ten je potrebné poriadne povysávať.

Paru je potrebné vypustiť von

Keď sa dosprchujete, zvyšnú paru je potrebné vypustiť von. Odporúčame vám pozatvárať všetky interiérové dvere do miestností (najmä do spálne a detskej izby) a otvorte najbližšie okno, ktoré sa nachádza pri kúpeľni. Takto vyženiete vlhký vzduch do exteriéru a zabránite tak vzniku plesní.

Je potrebné tento proces robiť vždy po osprchovaní.

Vysokú vlhkosť zbadáte aj pri pohľade na kúpeľňový obklad a zrkadlo. Ak máte priestor, ku sprchovému kútu a vani umiestnite odvlhčovač s kvalitnou náplňou, ktorý bude nadmernú vlhkosť, ktorá v kúpeľni zostala, pohlcovať. Ak máte v kúpeľni kúpeľňový nástenný rebríkový radiátor, zapínajte si ho, avšak v predstihu, aby sa kúpeľňa stihla pred kúpaním vyhriať.

Mokré plochy utierajte

Pri sprchovaní a kúpaní sa vám podarí zaprskať vodou nielen obklad na stenách, ale aj podlahu. Odporúčame vám utierať mokré plochy, najmä však škáry, kde zostáva vlhkosť a kde vznikajú plesne. Na utieranie si nájdite starú bavlnenú handru, poprípade si kúpte špeciálne savé švédske utierky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *