Rekonštrukcie, ktorým sa časom nevyhnete, ak bývate na byte

V súčasnosti sa rozbehli projekty zatepľovania starých panelových domov, ktoré boli postavené ešte v čase socializmu. Niektoré panelové domy si to doslova pýtali.

Ak ale bývate v jednom z takýchto panelových domov, počítajte s tým, že v priebehu pár rokov vás čakajú nejaké rekonštrukcie. Nič nevydrží večne a platí to nielen pre majiteľov rodinných domov, ale aj pre tých, ktorí žijú v panelákových bytoch. Týmto rekonštrukciám sa ale nevyhnete, ak bývate na byte.

Výmene umakartového jadra

Vo väčšine týchto panelákoch nájdete ešte pôvodné umakartové jadrá. Investícia do murovaného jadra je veľmi drahá a preto sa majitelia snažia umakartové jadro aspoň trošku zveľadiť/ zamaskovať, aby ešte pár rokov vydržalo. Ak v byte, v ktorom bývate, máte ešte takéto jadro, v priebehu pár rokov vám nebude ostávať nič iné, len ho vymeniť. Výmena umakartového jadra patrí k rekonštrukciám na byte, ktoré bez pomoci stavebnej firmy nezrealizujete. Počítajte s tým, že vás bude stáť minimálne tritisíc eur, čo samozrejme nie je malá suma.

Odhlučneniu stien/ stropu

V panelových domoch sa všetko ozýva a ak nebývate úplne na najvyššom poschodí, počujete susedov nad vami/ vedľa vás. Ak chcete mať väčší kľud, časom sa nevyhnete odhlučneniu stien, ale najmä stropu. Ak sa rozhodnete pre montáž sadrokartónu, rozhodne to nerobte sami, ale privolajte si na pomoc skúsených majstrov, najlepšie však stavebnú firmu. Montáž sadrokartónu nie je zložitá. Ak ste však nikdy nemali skúsenosti s montážou sadrokartónových konštrukcií, mohli by ste túto prácu urobiť zle a robotu by ste potom museli robiť dvakrát.

Výmene vchodových dverí

Otázka bezpečnosti je vždy na prvom mieste. Ak ale nemáte bezpečnostné dvere, ale len v úvodzovkách klasické vchodové, zbytočne len riskujete. Časom sa môžu opotrebovať pánty, začne pod ne podfukovať, čím vám bude uchodiť teplo na chodbu. Či chcete, či nie, časom sa nevyhnete ani výmene vchodových dverí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *