katalog domov

Katalógy rodinných domov alebo projekty na mieru? Čo si vybrať?

Projekt domu z katalógu nemusí byť jediným riešením. Architekt vám pomôže vyriešiť problémy s atypickým pozemkom.

O tom, či si vyberiete projekt z katalógu alebo originálny projekt od architekta, rozhoduje množstvo faktorov. Slováci síce majú v obľube práve domy z katalógov, ktoré sú im schopné ponúknuť relatívne veľkorysé riešenie za málo peňazí, ale je to vždy jediné riešenie? Nie ste si istí? Skúste zvážiť tri základné ukazovatele.

Špecifiká pozemku

Máte už vybratý alebo kúpený pozemok? Určite si nekupujte parcely podľa vami vysnívaného domu. Vyberajte hlavne podľa okolia, ktoré by malo vyhovovať všetkým vašim potrebám. Vždy si odpovedzte na niekoľko otázok. Máte dobrých susedov? Kde sú školy, škôlky a iné miesta pre deti? Kam budete chodiť nakupovať? Ako budete dochádzať do práce? …

Až potom, čo máte kúpený pozemok podľa vašich predstáv, by ste mali začať vyberať projekt, a to nielen medzi katalógmi rodinných domov. Skúste si na internete pozrieť podobné tvary pozemkov s najrôznejšími realizáciami a uvidíte, čo vás zaujme.

Ak sa vám podarilo zohnať rovinatý a rovnomerný pozemok a nemáte žiadne špeciálne požiadavky, katalógy rodinných domov budú pre vás dostačujúce. Katalógové domy však väčšinou nie sú koncipované na svahovité alebo atypické pozemky. Hotový projekt by tak nemusel dobre využiť potenciál pozemku. Väčšiu službu vám tak urobí originálny projekt na mieru priamo do architekta.

Nedostatok času
Ďalším dôvodom pre výber domu z katalógu môže byť nedostatok času. Potrebujete z finančných alebo iných dôvodov rýchlo bývať? Originálny dom od architekta môže trvať dlhšie. Najskôr je totiž potrebné nakresliť architektonickú štúdiu, ktorá sama o sebe môže trvať niekoľko mesiacov. Tá tvorí prvú časť projektovej dokumentácie. Po jej schválení ešte len dochádza k tvorbe projektu na stavebné povolenie prípadne projektu na stavbu.

Ak si objednáte projekt z katalógu, zaplatíte, do pár dní dostanete projekt a hneď môžete začať riešiť veci okolo stavebného povolenia, výberu stavebnej firmy a ďalších náležitostí. Pokiaľ si ešte k tomu vyberiete napríklad montovaný dom, môžete bývať už za niekoľko mesiacov.

Originalita architektúry

Problémom pri katalógových domoch môže byť ich originalita. Aj keď na Slovensku nie je núdza o katalógové projekty, je ťažké nájsť taký, ktorý bude reflektovať všetky potreby vašej rodiny. Ak sa vám na projekte z katalógu nebude zdať len nejaká maličkosť, vždy môžete požiadať projekčnú kanceláriu o zmeny. Ich zapracovanie však nie je zadarmo, ale stále vás to vyjde lacnejšie, než originálny projekt. Pokiaľ ale máte k projektu viacero výhrad, je lepšie sa poobzerať po inom projekte alebo začať riešiť projekt na mieru.

 

Foto: Pixabay.com

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *