Ako zvládnuť vysokohorskú turistiku tak, aby vás nič nebolelo?

Ak ste vášnivým turistom, už sa určite nemôžete dočkať, kým sa vonku trošku oteplí a niekoľko hodín v horách nebude takým utrpením ako cez chladné zimné dni. Ak chcete zvládnuť turistiku bez väčšej ujmy a nechcete pár dní na to ležať doma s veľkou svalovicou, bolesťami hlavy, spálenou kožou a otlakmi na nohách, poradíme vám, čo si so sebou zobrať a čo robiť, aby ste po návrate z turistiky nemuseli utekať na pohotovosť?

Bez pokrývky hlavy a slnečných okuliarov do hôr nechoďte

Horské slnko je silnejšie a ak si chcete niekoľko hodín v horách naplno užiť, nechoďte do hôr bez kvalitnej pokrývky hlavy a bez slnečných okuliarov. Ak sa nebudete chrániť, môžete dostať úpal, príde vám zle a môže vám byť na odpadnutie. To vôbec nie je priaznivá informácia vzhľadom na to, že sa budete nachádzať niekoľko hodín od vášho ubytovacieho zariadenia.

Brávajte si na hory so sebou pokrývku hlavy – najlepšie šiltovku alebo kvalitnú šatku. Do puzdra si nachystajte slnečné okuliare, ktoré vo vyšších nadmorských výškach majte neustále na očiach.

Ak nosíte na krku so sebou svoj kvalitný moderný ďalekohľad, puzdro s okuliarmi si dajte do bočného vrecka batoha. Pozor však dávajte na to, aby puzdro s okuliarmi neprasklo.

Nosievajte pevnú obuv a dávajte si do nej termo ponožky

Na vysokohorskú turistiku potrebujete kvalitnú turistickú obuv s pevnou a hlavne protišmykovou podrážkou. Do týchto topánok si jednoznačne obúvajte kvalitné termo ponožky, ktoré zabránia vzniku otlakov. Ak ale máte turistickú obuv menšiu, poprípade väčšiu, s otlakmi počítajte. Preto vám jednoznačne odporúčame obúvať si do hôr len svoju obuv vo veľkosti vašich nôh.

Používajte opaľovacie krémy s vyšším UV faktorom

Ako sme už spomínali, vo vysokých nadmorských výškach je slnko silnejšie. Odporúčame vám preto pred turistikou ponatierať sa ochranným krémom s vyšším UV faktorom. Možno sa vám to nezdá, ale aj na horách sa môžete spáliť. Ohrozená je najmä tvár, výstrih, ramená, krk, ale aj uši.

Dodržiavajte pitný režim

Ak v horách nebudete mať väčšie množstvo tekutín, vaša turistika nemusí dopadnúť dobre. Hrozí vám dehydratácia organizmu, ktorá sa prejavuje kolapsovými stavmi. Do hôr si brávajte minimálne tri litre tekutín na osobu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *