Ako prekonať strach z jazdenia?

Vlastniť v dnešnej dobe vodičský preukaz je skôr samozrejmosť ako výnimka. Stále však nájdete dosť ľudí, ktorí aj napriek tomu, že získali vodičský preukaz, nejazdia. V čom je hlavný problém? Problém je hlavne v danej osobe. Má strach z jazdenia. Ako ale tento strach prekonať?

 

Zabudnite na výhovorky

Väčšina neaktívnych vodičov má tendenciu stále sa vyhovárať. Jednoznačne sa nevyhovárajte, pretože sa nikdy nedostanete opäť do jazdenia. Sadnite si za volant a skúšajte. Najskôr sa oboznámte so základnými činnosťami – radením rýchlosti, s pridávaním plynu, s brzdením. Potom, keď vám toto všetko pôjde, choďte na cesty. Možno sa budete cítiť, ako keby ste len teraz začínali v autoškole, ale nebojte sa, po čase sa do toho opäť dostanete.

Zavolajte si k sebe niekoho známeho

Rozhodne nechoďte na cestu sami bez nikoho, kto by vám radil. Ak máte niekoho blízkeho, ktorý by bol ochotný ísť s vami skúšať jazdiť, zavolajte si ho. Samozrejme, musí to byť skúsený vodič, ktorý má odjazdených pár stoviek kilometrov. Ak nechcete nikoho blízkeho, zapíšte sa na kondičné jazdy. Kondičné jazdy ponúka skoro každá autoškola.

Jazdievajte, keď je menšia premávka

Ak sa bojíte jazdiť, vyberajte si skôr také dni, kedy viete, že vo vašom meste bude menšia premávka. Poprípade si vyberajte menej frekventované cesty/ križovatky. V takýchto úsekoch sa naučíte jazdiť a keď naberiete odvahu, pokojne môžete skúsiť ísť aj do centra, kde je podstatne viac áut.

Ak chcete prekonať strach z jazdenia, jednoznačne nesmiete odmietať jazdenie. Je dôležité, aby ste skúšali, lebo v opačnom prípade sa nikdy nenaučíte opäť jazdiť. Niekedy môže nastať situácia, že sa bez automobilu ani len nepohnete, budete ho potrebovať. Spočiatku sa vám nebude úplne dariť, ale ak sa budete sami na seba hnevať a vzdáte to hneď po prvom pokuse, jazdiť sa nikdy nenaučíte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *