Ako zvládnuť písanie záverečnej práce?

Ukončenie vysokoškolského štúdia je veľmi psychicky vyčerpávajúce. Častokrát sa musíme obmedzovať a namiesto párty a stretnutia s kamarátmi musíme sedieť pri počítači a pracovať na písaní záverečnej práce. Ako ale zvládnuť písanie záverečnej práce, aby ste všetko dotiahli do úspešného konca?

Rešerš

Ak chcete zvládnuť písanie záverečnej práce bez ujmy, je potrebné si v dostatočnom predstihu spraviť rešerš. Práve rešerš vám pomôže vyhľadať kvalitné informačné zdroje, z ktorých budete môcť čerpať pri písaní záverečnej práce, trebárs aj pri vypracovaní rigoróznej práce.

Nájsť si kvalitné knižné a internetové zdroje s overenými informáciami vám pomôže zvládnuť písanie a zároveň obhajobu. Komisia zohľadňujte okrem vášho prejavu aj to, aké informačné zdroje ste používali pri písaní.

Keď ste najviac produktívny

Obávate sa, že keď si sadnete k počítaču, nedokážete vytvoriť vôbec nič? Niekedy sa môže stať, akoby vás opustila múza a aj pri najväčšej snahe sa vám nepodarí vytvoriť vôbec nič. Ak chcete písanie záverečnej práce zvládnuť, odporúčame vám venovať sa písaniu len vtedy, kedy bývate najviac produktívny. Či už večer, ráno, alebo na obed. Sami si môžete určiť, kedy budete písať, preto to využite a robte vždy len vtedy, kedy ste najviac produktívny.

Osnova, ktorej sa budete držať

Ak máte tému, je potrebné okrem rešeršu si spraviť aj osnovu. Práve nej sa budete pri písaní držať, čo zabráni tomu, aby ste odbočili od témy a vytvorili tak prácu, ktorá bude skákať z jednej témy k druhej. Osnovy sa držte a odporúčame vám konzultovať ju s konzultantom. Ten vám poradí, usmerní vás v prípade, že vám niečo nebude jasné.

Písaniu záverečnej práce a jej príprave venujte dostatok času. Ukončujete štúdium a ak ho chcete ukončiť úspešne, musíte venovať písaniu toľko času, aby ste vytvorili kvalitnú prácu hodnú tej najlepšej známky a hodnotenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *