Ako si po absolvovaní vysokej školy nájsť dobrú prácu?

Kvalita vysokoškolského štúdia na väčšine školách klesá a žiaľ situácia sa nasledujúce roky meniť nebude. Ak patríte k tým, ktorí ukončujú tento rok vysokoškolské štúdium, či už prvého, alebo druhého stupňa, poradíme si, ako si po štátniciach a absolvovaní vysokej školy nájsť dobrú prácu.

Prvá práca nemusí byť hneď ideálna

Na začiatok by ste si mali uvedomiť, že nie každému sa po absolvovaní vysokej školy podarilo nájsť si dobrú prácu. Treba si však uvedomiť, že akákoľvek skúsenosť je dobrá a pomôže vám v budúcnosti, keď sa budete uchádzať o nové zamestnanie. Aj keď väčšina firiem uprednostňuje skôr tých, ktorí písali diplomovú prácu pred tými, čo písali bakalársku prácu, v súčasnosti si nájde zamestnanie naozaj každý. Na začiatok to nemusí byť hneď ideál, ale je to práca a treba k nej pristupovať zodpovedne.

Pozerajte pracovné portály každý deň

Ak si chcete nájsť dobrú prácu, musíte neustále kontrolovať pracovné portály, na ktorých sa dennodenne uverejňujú nové ponuky. Na internete nájdete viacero pracovných portálov, ale nezabúdajte sledovať fanpage stránky niektorých firiem, ktoré vás zaujali. Niektoré firmy dávajú pracovné ponuky aj na fanpage stránky svojich firiem, preto ak dáte „like“ na stránku danej firmy, budete o všetkom okamžite informovaní. Ak si chcete zvýšiť šancu nájsť dobré zamestnanie, kontrolujte si pracovné portály každý deň.

Nemajte prehnané nároky

Nikdy nemajte príliš prehnané nároky a na pracovnom pohovore si nepýtajte nereálny plat. Na internete si zistite, aké platy firmy ponúkajú na danú pracovnú pozíciu. Samozrejme, máte právo povedať reálnu sumu, ktorú by ste očakávali za danú prácu. Nesmiete však povedať nereálnu sumu.
Nemajte prehnané nároky. Sami si dobre uvedomujete, čo viete, čo dokážete, aké sú vaše pozitívne vlastnosti a aké sú vaše negatívne vlastnosti. Na pohovore sa správajte prirodzene a jednoznačne neklamte. To vám nepomôže a dobrý personalista vie odhadnúť, či klamete, alebo nie.

Ak si chcete po absolvovaní vysokej školy nájsť dobrú prácu, nečakajte na to, že za vami práca príde sama. Ak sa nebudete snažiť a budete stále spomínať na časy, kedy vašou jedinou povinnosťou bolo naučiť sa na daný predmet a napísať seminárnu prácu, nezamestnáte sa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *