Čo by ste si mali ujasniť skôr, ako sa rozhodnete kúpiť novú nehnuteľnosť?

Podmienky na získanie hypotekárneho úveru sa neustále menia a ak ste uvažovali nad zmenou bydliska, poprípade chcete svojim dospelým potomkom „trošku“ pomôcť a kúpiť im novú nehnuteľnosť, najprv si ujasnite niektoré veci. Nezabúdajte, že kúpa novej nehnuteľnosti je investícia na celý život.

Ste ochotní rekonštruovať?

Na realitnom trhu máte na výber z množstva nových, ale i starých nehnuteľností. Pochopiteľne, tie novšie budú podstatne drahšie, ako tie staršie. Vy sa však musíte rozhodnúť – chcete staršiu nehnuteľnosť, alebo si radšej priplatíte za nehnuteľnosť, ktorej prvými majiteľmi budete práve vy.

Na to, že aby prevod nehnuteľnosti prebehol podľa vašich predstáv a bez žiadnych komplikácií, mali by ste si najať úspešnú advokátsku firmu, ktorá celý tento proces za vás s ochotou vybaví. Advokátska kancelária vám nepomôže len s vypracovaním kúpnej zmluvy, ale poskytne vám aj konzultácie v prípade potreby.

Musíte si ale ujasniť, či sa vám oplatí kúpiť si novú nehnuteľnosť, alebo radšej investujete do staršej a prerobíte si ju podľa svojich predstáv.

Potrebujete sa hneď nasťahovať, alebo počkáte?

Predtým, ako sa rozhodnete kúpiť novú nehnuteľnosť, musíte poznať odpoveď aj na túto otázku. Je dôležité vedieť, či vám predchádzajúci majiteľ uvoľní byt okamžite, alebo musíte počkať, kým si pôvodný majiteľ nevybaví všetky potrebné dokumenty ku kúpe svojej novej nehnuteľnosti, kam sa chystá presťahovať. Určite vám je jasné, že pôvodného majiteľa nemôžete vyhodiť. Všetko je to o vzájomnej komunikácii, ako sa dohodnete, aké si stanovíte podmienky a aký termín vysťahovania si určíte. Možno predchádzajúci majiteľ túto nehnuteľnosť prenajímal a v horšom prípade rieši dokonca aj vymáhanie pohľadávok od dlžníka, v tomto prípade podnájomníka.

Informujte sa o tom, v akom stave je nehnuteľnosť a najmä, zistite si, či nie je na túto nehnuteľnosť uvalená exekúcia. Odporúčame vám spolupracovať s dobrou advokátskou kanceláriou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *