Nedarí sa vám jazdiť na spotrebu? Dôvodom môžu byť pneumatiky

Jazdíte na spotrebu, no stále sa vám nedarí dosiahnuť hodnotu uvedenú v technickom preukaze? Musíte si uvedomiť, že okrem samotného vozidla a štýlu jazdy vplývajú na spotrebu pohonných hmôt aj použité pneumatiky. Dá sa predpokladať, že ak ste na ich kúpe šetrili, pravdepodobne k vašej peňaženke z hľadiska kúpy benzínu alebo nafty nebudú práve najšetrnejšie. To, ako vplýva daná pneumatika na spotrebu, ale aj iné informácie, vám poskytnú EU štítky.

Spotrebu, vlastnosti na mokrej vozovke či hlučnosť. To všetko sa dočítate na EU štítkoch

Úplne všetky pneumatiky, ktoré sa predávajú v Európskej únii, musia byť značené EU štítkami. Tie uvádzajú informáciu o zaradení konkrétnej pneumatiky do triedy A až G na základe spotreby a rovnako do triedy A až G z hľadiska jazdných vlastností na mokrej vozovke. EU štítky pneumatík taktiež prinášajú údaj o hlučnosti gúm uvedený v decibeloch.

Investícia do drahších pneumatík sa môže vrátiť na ušetrenom palive

Vo všeobecnosti sa uvádza, že rozdiel medzi najkvalitnejšími a najmenej kvalitnými pneumatikami z hľadiska zaradenia do tried na základe spotreby je približne 0,5 litra paliva na 100 odjazdených kilometrov. Na prvý pohľad sa tento rozdiel zdá ako nepatrný, no ak s autom jazdíte počas sezónny viac, suma sa dokáže nazberať na naozaj zaujímavú čiastku. Pri odjazdení 20 000 kilometrov to pri súčasných cenách pohonných hmôt môže byť pokojne aj 130 až 150 EUR v porovnaní spotreby vozidla pri obutých pneumatikách triedy A a triedy G. Táto suma môže predstavovať rozdiel v ich cene, preto sa ľuďom, ktorí pravidelne využívajú automobil, investícia do drahších a kvalitnejších gúm často vráti na ušetrenom palive. Samozrejme, kúpa pneumatík triedy A sa neoplatí príležitostným vodičom, ktorí auto využívajú len na krátke vzdialenosti.

EU štítkami by mali byť označené všetky gumy, a to aj pri internetovom predaji. Napríklad predajca Pneushop.sk ich uvádza ako súčasť popisu každého modelu pneumatík. Na základe týchto informácií sa tak dokážete spoľahlivejšie rozhodnúť a vybrať si pre seba tie najvhodnejšie pneumatiky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *