Auto so zimnými pneumatikami na zasneženej ceste

Zimné pneumatiky a poistenie auta

Tohoročná zima je v plnom prúde, i keď charakter počasia tejto skutočnosti tento rok vôbec nezodpovedá. Napriek tomu sa občas vyskytne sneh či námraza a nemať na svojom aute zimné pneumatiky by rozhodne bolo veľkým hazardom, prinajmenšom dôvodom na vystavenie pokuty. Viete akým možným rizikám sa aj z hľadiska poistenia v tomto období vystavujete, ak túto zákonnú povinnosť zanedbáte?

Možno ste si aj vy pomaly zvykli na to, že dlhšie trvajúca snehová pokrývka počas posledných rokov je skôr raritou, než bežným koloritom zimy v našich zemepisných šírkach. Pár extrémne mrazivých dní s ojedinelým výskytom snehu zväčša vystrieda obdobie s teplotami vysoko nad nulou, ktoré ani zďaleka nekorešpondujú s charakteristikou zimného počasia. Táto skutočnosť v mnohých z nás môže vyvolať dojem, že sa hravo môžeme zaobísť aj bez zimných pneumatík. Opak je však pravdou. Prečo sa zimné pneumatiky oplatia a s čím by sme pri ich absencii mali rátať?

Hlavné dôvody prečo meniť zimné gumy

Aj keď pri pretrvávajúcom teplejšom počasí väčšinou nadobúdame dojem, že zima rozhodne  povedala svoje posledné slovo, zrazu, celkom nečakane udrie s novou silou v podobe štedrej snehovej nádielky. Aby nás nestále počasie v zime neprekvapilo a aby neutrpelo naše zdravie či peňaženka, musíme si včas vymeniť letné pneumatiky za zimné.

Kvalitné zimné pneumatiky nám na mokrom a zľadovatenom teréne umožnia bezpečnejšiu a stabilnejšiu jazdu, výrazne znižujú brzdnú dráhu a znižujú spotrebu paliva. Okrem toho, že nám pri nedodržaní tejto zákonom stanovenej povinnosti hrozí nemalá pokuta, vystavujeme sa v tomto prípade aj riziku neuznania či krátenia poistného plnenia zo zákonnej poistky alebo havarijného poistenia.

Kedy treba auto prezuť?

Zákon na Slovensku ukladá motoristom vymeniť letné pneumatiky za zimné vtedy, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. V takýchto podmienkach musí byť každé vozidlo na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami.

Pri osobných autách je presný dátum a obdobie povinného používania zimných pneumatík stanovené vyhláškou od 15. novembra do 31. marca.

Skúsenosti väčšiny motoristov však potvrdzujú, že výmenu pneumatík sa neoplatí odkladať a treba ju realizovať už v období, keď priemerná denná teplota nedosahuje vyššiu hodnotu ako 7 °C. V opačnom prípade vám môžu policajti uložiť pokutu 60 € a dokonca zakázať, aby ste pokračovali v jazde, pričom si musíte zabezpečiť na vlastné náklady odtiahnutie vášho auta. Právnickej osobe môže byť nariadená bloková pokuta až do výšky 3 500 €.

Na toto si treba dať pozor

V prvom rade si treba uvedomiť, že podceniť kvalitu zimných pneumatík sa v žiadnom prípade nevypláca najmä z hľadiska vašej bezpečnosti. Keďže pneumatiky zabezpečujú styk vozidla s povrchom vozovky, ich kvalita má určujúci vplyv na dĺžku brzdnej dráhy, ktorá je v prípade vzniku nehody či kolízie rozhodujúca. Napríklad na zasneženej vozovke pri rýchlosti 50 km za hodinu vznikne pri brzdení na letných pneumatikách až dvojnásobne dlhšia brzdná dráha ako pri zimných.

Zimné pneumatiky by nemali mať hĺbku dezénu menšiu ako štyri milimetre. Iba tak môžu plniť svoju funkciu na zasneženom, mokrom a zľadovatenom teréne. V porovnaní s letnými pneumatikami, ktoré pri nižších teplotách (pod 7 °C) strácajú svoju funkčnosť, by mali gumy zimných pneumatík, naopak, v takýchto podmienkach nadobúdať optimálne funkčné vlastnosti. To je bezpochyby hlavný dôvod, prečo by vo výbave vášho auta nemali v zimnej sezóne chýbať.

Samotná kvalita, ako aj pravidelná kontrola tlaku zimných pneumatík sú rozhodujúce faktory vašej bezpečnosti. Ak ste laik alebo neskúsený vodič, mali by ste počúvnuť odporúčania serióznych odborníkov či skúsenejších motoristov.

Poistenie a zimné pneumatiky

Máte počas zimnej sezóny uzatvorené PZP a havarijné poistenie, no zabudli ste na výmenu zimných pneumatík? Ak sa vám v tomto období stane nehoda alebo vám vznikne škoda na vašom aute, musíte v danom prípade počítať s možným neuznaním, alebo krátením poistného plnenia.

V súčasnosti už mnohé poisťovne z hľadiska bezpečnosti motivujú motoristov k prezúvaniu zimných pneumatík aj takým spôsobom, že pri vzniku poistnej udalosti v takýchto prípadoch krátia svojim klientom poistné plnenie z havarijného poistenia niekedy aj o 20 %. Podmienka na udelenie takejto sankcie je splnená iba vtedy, ak medzi haváriou a absenciou zimných pneumatík na vašom aute existuje priama príčinná súvislosť.

Typickým príkladom môže situácia, keď vodič v dôsledku prítomnosti letných pneumatík na svojom aute nedobrzdí na klzkom povrchu vozovky a narazí do iného vozidla pred sebou. V takomto a podobných prípadoch má právo príslušná poisťovňa poistné plnenie za vzniknutú škodu vôbec neuznať alebo krátiť. A to sa rozhodne neoplatí riskovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *