Rôzne možnosti pripojenia najviac využívajú obyvatelia Hongkongu, Severnej Ameriky a Emirátov

Bratislava, 17. mája 2016 – Nový index GfK Connected Consumer hodnotí rozšírenie spôsobov pripojenia v 78 krajinách a ôsmich regiónoch sveta. Umožňuje tak ľahké porovnanie miery využívania pripojenia v jednotlivých populáciách.

Index ukazuje, v ktorých krajinách je najvyššia penetrácia pripojenia celkovo, ale aj podrobnejšie podľa 11 rôznych typov zariadení (smartfóny, tablety, prenosné počítače, stolové počítače, wearables, smart TV, televízne set-top boxy, hracie konzoly, čítačky elektronických kníh, connected cars (inteligentné autá) a inteligentné domácnosti). Sleduje rovnako trendy za posledných päť rokov.

Firmy vďaka tomu môžu porovnať mieru využívania pripojenia v jednotlivých krajinách a regiónoch a odhaliť tak trhové príležitosti v rôznych odvetviach od predaja digitálnych zariadení a prijímanie obsahu až po rozšírenie tradičných technológií do ďalších oblastí, ako je zdravie alebo médiá.

Populácia s najvyššou konektivitou

Pokiaľ sa pozrieme na hodnotenie indexu GfK Connected Consumer za posledné dva roky, na prvých dvoch miestach sa stabilne drží Hongkong a Severná Amerika (USA, Kanada a Mexiko) ako populácia s najvyššou mierou konektivity na svete.

Rýchlo sa im však približujú Spojené arabské emiráty, u ktorých  sa v tomto roku po minulom ôsmom mieste  predpovedá vzostup na tretie miesto. Prognózy rovnako napovedajú, že Švajčiarsko sa z desiateho miesta za rok 2015 vyšplhá na ôsme, čím predbehne Dánsko a Švédsko.

Index GfK Connected Consumer

Poradie v roku 2015 Poradie v roku 2016 Hodnota indexu v roku 2015 Hodnota indexu v roku 2016
1 1 Hongkong 1,430 1,486
2 2 Severná Amerika 952 1,062
8 3 Spojené arabské emiráty 829 995
3 4 Nórsko 939 988
4 5 Nemecko 873 940
6 6 Saudská Arábia 836 935
5 7 Veľká Británia 856 916
10 8 Švajčiarsko 801 914
7 9 Dánsko 835 906
9 10 Švédsko 807 875

V Chile a Jordánsku konektivita prudko stúpa

Medzi ďalšie krajiny, v ktorých došlo podľa indexu k výraznému nárastu využívania pripojenia, patria Chile a Jordánsko.

Chile si tento rok oproti 27. miestu z roku 2015 polepšilo na 20. miesto a dostalo sa tesne za Taliansko, Írsko a Austráliu. Jordánsko poskočilo z 31. miesta na tohtoročné 23. a predbehlo tak napríklad Cyprus, Omán, Nový Zéland a Belgicko.

Hlavné faktory rastu

Kevin Walsh, vedúci oddelenia pre analýzu trendov a vytváranie prognóz zo spoločnosti GfK, vysvetluje: „Vo všetkých krajinách pozorujeme všeobecný vzostup konektivity. Na trhoch s vysokou mierou rastu, najmä na Strednom východe, v Afrike a na na rozvíjajúcich sa trhoch v Ázii a Tichomorí, je dominantným trendom rozširovanie smartfónov. Ide o primárne – často aj prvé – zariadenie, z ktorého sa používatelia pripájajú k dátovým službám. Tento trend bude pravdepodobne prevládať aj v nasledujúcich dvoch alebo troch rokoch. Vďaka klesajúcim cenám sa bude viac než miliarda spotrebiteľov môcť pripojiť z osobného zariadenia.“

„Na rozvinutých trhoch, predovšetkým v západnej Európe a Severnej Amerike, prispievajú k rastu nové vymoženosti, ktoré ponúkajú spotrebiteľom ďalšie výhody, konkrétne tzv. wearables a connected cars. Veľkú príležitosť predstavuje aj koncept inteligentnej domácnosti, tu sa však očakáva o niečo pozvoľnejšie prijatie zo strany spotrebiteľov.“

Dôležité sú ale aj faktory špecifické pre jednotlivé krajiny. Napriek tomu, že chilská ekonomika sa radí medzi tie slabšie, v tejto krajine sú pomerne priaznivé podmienky pre investovanie a v porovnaní so zbytkom Latinskej Ameriky sa tiež môže pochváliť vysokou penetráciou širokopásmového pripojenia. Vďaka tomu sa vlani zvýšil predaj Smart TV o 20 percent, pričom v tomto roku očakáva spoločnosť GfK ďalší rast na úrovni 12 percent.

Kevin Walsh pokračuje „Trhy s technologickými produktami a službami sú stále vyspelejšie, a faktory špecifické pre jednotlivé krajiny tak majú relatívne väčší podiel na raste než celosvetové alebo regionálne trendy. Počet pripojených spotrebiteľov pritom neustále rastie a mnohí z nich využívajú čím ďalej, tým šršie možnosti pripojenia.“

Hodnoty indexu GfK Connected Consumer pre jednotlivé regióny a krajiny vrátane trendov za posledných päť rokov nájdete na stránke: http://connected-consumer.gfk.com/connected-consumer-index/

Stiahnuť (PDF)

Ktoré krajiny sú najviac online pripojené?

 Informácie o štúdii

Index Connected Consumer zostavovaný spoločnosťou GfK je jednotným ukazovateľom, ktorý  udáva, do akej miery a na akých zariadeniach sa spotrebitelia zo 78 krajín a 8 regiónov sveta pripájajú, aby boli v spojení s ostatnými a mali prístup k digitálnemu obsahu. Umožňuje rýchle porovnanie miery rozšírenia pripojenia medzi obyvateľmi v jednotlivých krajinách a regiónoch. Ponúka tiež rýchle porovnanie trendov za posledných päť rokov a prognózy na aktuálny rok. Index rozlišuje medzi 11 rôznymi typmi zariadenia (smartfóny, tablety, prenosné počítače, stolové počítače, wearables, smart TV, televízne set-top-boxy, hracie konzoly, čítačky elektronických kníh, connected cars, inteligentné domácnosti) a poskytuje vážené dáta o využití. Východisková hodnota indexu je 100 bodov (celosvetový priemer z roku 2010).

O spoločnosti GfK

Spoločnosť GfK je dôveryhodným partnerom pri poskytovaní dôležitých informácií o trhu a o spotrebiteľoch, ktoré umožňujú klientom prijímať lepšie rozhodnutia. Spoločnosť GfK má dlhoročné skúsenosti v zbere a vyhodnocovaní dát. V GfK kombinujeme globálne poznatky viac ako 13 000 expertov s analýzami miestnych trhov vo viac ako 100 krajinách celého sveta. Vďaka inovatívnym technológiám a vedeckému spracovaniu dát dokážeme v spoločnosti GfK transformovať „big data” na inteligentné a relevantné údaje a umožniť tak našim klientom získať konkurenčný náskok a obohatiť skúsenosti, zážitky a výber svojich spotrebiteľov a zákazníkov.

Podrobnejšie informácie nájdete na našej webovej stránke www.GfK.com, prípadne nás môžete sledovať na Twitteri: https://twitter.com/GfK_en.

Stiahnuť (PDF)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *