Pestovatelia sú naši partneri, nie nepriatelia

Organizácia Greenpeace Slovensko prijala výzvu na stretnutie s Ovocinárskou úniou Slovenska. Pestovatelia ho iniciovali po tom, čo environmentalisti zverejnili výsledky testovania jabĺk, v ktorých sa dokázal výskyt viacerých pesticídových kokteilov. Na stretnutie dňa 14.decembra 2015 prizval Greenpeace aj zástupcov organizácie Ekotrend, zväz ekologických pestovateľov na Slovensku.

„Ekologických pestovateľov sme prizvali preto, lebo oni sú predĺženou rukou našich riešení. Oni sú tí, ktorí ekologické pestovanie robia denne. Vedia to a majú výsledky aj napriek tomu, že oproti veľkým pestovateľom majú veľa konkurenčných nevýhod. Pestujú v súlade s prírodou a ich plody neobsahujú zvyšky pesticídov,“ uviedla po stretnutí koordinátorka kampane Jedlo pre život, Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.

Pozvánka na stretnutie od Ovocinárskej únie prišla po tom, ako organizácia Greenpeace zverejnila výsledky testovania zvyškov pesticídov v jablkách. Štúdia odhalila, že zatiaľ čo v bio jablkách sa pesticídy nenašli, 83 % z konvenčne pestovaných jabĺk obsahovalo zvyšky pesticídov. Z toho 60 % ich obsahovalo dva a viac druhov. Toto sú výsledky testov jabĺk zo supermarketov v jedenástich krajinách Európy. Drvivá väčšina ovocia, ktoré na Slovensku dopestujeme sú práve jablká. Krajina má v tomto odvetví obrovský potenciál a silu, ktorú by podľa Greenpeace nemala premrhať a prenechať trh jablkám, ktoré sa dovážajú z iných krajín.

„Stretnutie s pestovateľmi hodnotíme ako inšpiratívne. Aj napriek tomu, že sme identifikovali množstvo problémov, s ktorými pestovatelia denne zápasia, vítame politickú vôľu a odhodlanie tieto problémy riešiť spoločnými silami. Veríme, že ďalšie stretnutia, možné spoločné projekty alebo aktivity sa nám vydaria tak, aby výsledky našej práce videli ľudia v podobe slovenského ovocia, ktoré im bude dostupné a cenovo prijateľné a v ideálnom prípade v bio kvalite,“ uviedla Nikodemová.

S predstaviteľmi Ovocinárskej únie sa ochranári zhodli na tom, že ekologické pestovanie je vysoko náročné.

„Aj napriek náročnosti, stále to vnímame ako plnohodnotnú alternatívu k intenzívnemu pestovaniu ovocia a iných plodín. Greenpeace bude preto aj naďalej usilovať o to, aby ekologickí pestovatelia na Slovensku neboli likvidovaní, ale podporovaní – politicky, ekonomicky aj ľudsky,“ doplnila Nikodemová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *