Greenpeace testoval jablká v slovenských obchodoch: jednotlivé pesticídy v norme, problémom sú „koktaily“. Najhoršie dopadli jablká Golden Delicious.

Greenpeace testoval jablká zo supermarketov v jedenástich krajinách Európy. Zatiaľ čo v bio jablkách sa pesticídy nenašli, 83 % z konvenčne pestovaných jabĺk obsahovalo zvyšky pesticídov. Z toho 60 % ich obsahovalo dva a viac druhov. Na Slovensku dopadla najhoršie vzorka slovenských jabĺk Golden Delicious z Billy a vzorka rakúskych jabĺk Golden Delicious z Lidla. Obe obsahovali mix až piatich pesticídov.

Greenpeace Slovensko odobral pod dohľadom notára vzorku jabĺk, v množstve minimálne jeden kilogram, v štyroch bratislavských obchodoch Billa (3 druhy slovenských jabĺk), Carrefour (2 druhy slovenských jabĺk), Lidl (1 druh talianskych jabĺk, 1 druh rakúskych jabĺk) a Gazdovský dvor (1 druh slovenských jabĺk). Tie dal otestovať na obsah zvyškov pesticídov  v nezávislom laboratóriu v Nemecku.

„Pesticídy sú nielen v ovocných sadoch, ale aj na našom tanieri. Aj napriek tomu, že všetky  zvyšky pesticídov boli v povolených limitoch, ich rôznorodosť dokazuje, že sa pri konvenčnom pestovaní používajú  často a opakovane. Nedostatočné vedomosti o tom, čo všetko môžu kokteily pesticídov spôsobovať životnému prostrediu a tiež zdraviu človeka, preto vyvolávajú vážne obavy, “ uviedla koordinátorka kampane Jedlo pre život, Katarína Nikodemová.

Zatiaľ čo limity povolených množstiev jednotlivých pesticídov v jablkách boli v norme, obava z mixovania viacerých druhov pesticídov sa potvrdila. Najhoršie dopadli vzorky slovenských jabĺk Golden Delicious z Billy a vzorka rakúskych jabĺk Golden Delicious z Lidla – obe obsahovali „koktail“ až piatich druhov pesticídov: chlórpyrifos, THPI, fludioxonil, trifloxystrobin a spirodiclofen.

„Spotrebiteľ tak nemá šancu zistiť údaje o tom, koľko zvyškov pesticídov obsahujú jablká v našich supermarketoch. Reťazce by mali prijať opatrenia na zníženie a postupnéúplné vylúčenie pesticídov z ovocia a zeleniny. O tom, že ponuka slovenských bio jabĺk v supermarketoch je zúfalá, svedčí aj fakt, že keď sme ich chceli otestovať, v obchodoch sme nemali šancu žiadne nájsť,“ doplnila Nikodemová.

Greenpeace testoval v Európe 126 vzoriek jabĺk. Z toho 109 bolo konvenčne dopestovaných a 17 bolo v bio kvalite. Vzorky pochádzali z 23 rôznych reťazcov. Celkovo sa zistilo 39 rôznych zvyškov pesticídov. Iba 17 % z konvenčne dopestovaných vzoriek bolo bez zvyškov pesticídov. Niektoré sú pritom známe tým, že sú ťažko odbúrateľné a môžu byť bioakumulatívne. To znamená, že ak už sa raz dostanú do prírody, rozkladajú sa veľmi ťažko a môžu sa naviazať na rôzne živé organizmy v potravinovom reťazci. Tým predstavujú veľké nebezpečenstvo pre celý ekosystém.

Slovensko v roku 2014 dopestovalo takmer 48 500 ton konvenčných jabĺk na rozlohe 3 319 ha. Ekologicky sa v tom istom roku dopestovalo 5 209 ton. Aj napriek tomu, že oproti roku 2013 je v ekologickej produkcii stúpajúci trend, Greenpeace žiada väčšiu finančnú aj politickú podporu pre ekologickú produkciu.

Výsledky štúdie nájdete tu: http://www.greenpeace.org/slovakia/sk/publikacie/Vysledky-testovania-jabk-oktober-2015/ 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *