Greenpeace požaduje referendum o ťažbe ropy na Jadrane

Aktivisti organizácie Greenpeace zo šiestich krajín vrátane Slovenska dnes v Záhrebe protestovali proti plánovanej ťažbe ropy v Jadranskom mori. Počas konferencie o energetickej budúcnosti Chorvátska environmentalisti vyvesili transparenty s odkazmi ako „Neničte Jadran“ a „Solárna, nie fosílna budúcnosť“, aby upozornili na nezmyselné rizikové plány ťažby v krajine, ktorá disponuje veľkým potenciálom slnečnej energie. Tú však Chorvátsko nezmyselne najmä vo svojich prímorských a ostrovných oblastiach nevyužíva. Protest sa uskutočnil v rámci širšej kampane viacerých organizácií združených v koalícii SOS za Jadran.

„Napriek veľkému odporu ťažby Chorvátska vláda naďalej ignoruje žiadosti svojich obyvateľov, turistov z ostatných krajín sveta ale aj požiadavky expertov, ktorí žiadajú zastavenie podpisovania kontraktov s ropnými spoločnosťami. Greenpeace požaduje v tejto veci referendum, ktoré považujeme za referendum o budúcnosti turizmu,“ uviedol v mene koalície S.O.S. za Jadran riaditeľ Greenpeace v Chorvátsku Zoran Tomic.

Greenpeace sa obáva ohrozenia turizmu aj životného prostredia. Prieskum verejnej mienky[1] jasne ukazuje, že väčšina obyvateľov Chorvátska podporuje konanie referenda o ťažbe ropy na Jadrane. Plán chorvátskej vlády už pritiahol pozornosť aj z okolitých krajín ako je Taliansko a Slovinsko, ktoré vyjadrili svoje obavy v možných cezhraničných dopadoch na životné prostredie.

„Obavy by mali mať aj turisti zo Slovenska, krajiny, ktorá patrí medzi top 10 v návštevnosti Chorvátska. Ropné plány chorvátskej vlády môžu totiž výrazne zmeniť scenériu aj kvalitu najznámejších turistických destinácií v tejto krajine. Stále hovoríme, že slovenské more je v Chorvátsku a preto aj slovenskí aktivisti podporili tento protest,“ uviedol koordinátor energetickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Široký.

Protestu sa zúčastnili aktivisti z Chorvátska, Slovinska, Talianska, Maďarska, Rakúska a Slovenska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *