Greenpeace ku COP21: Ak nemáme byť lídri, nebuďme aspoň lúzri!

V pondelok 30. novembra 2015 sa v Paríži začína dlho očakávaný klimatický samit OSN COP21. Svetová odborná ale aj laická verejnosť očakáva, že prinesie dôležité právne záväzky jednotlivých štátov ako bojovať s klimatickou zmenou. Najlepším výsledkom rokovaní by podľa Greenpeace bolo, keby sa svetoví lídri okrem iných opatrení zaviazali k prechodu na 100 % energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2050.

Stúpanie priemernej teploty Zeme, nárast počtu a sily hurikánov, pribúdanie záplavových období, posúvanie klimatických pásiem, topenie ľadovcov či pribúdajúce dlhé obdobia tepla a sucha. To sú dôsledky klimatickej zmeny, pred ktorými musia svetoví lídri rokujúci v Paríži ochrániť populáciu.

„Konferencia v Paríži je pre svetových lídrov šancou, ako spraviť svet lepším miestom. Klimatická zmena sa dotýka každého jedného človeka na tejto planéte a prináša so sebou katastrofálne následky. Aj preto by mali byť rokovania veľmi zodpovedné. Očakávame, že prinesú silné záväzky ohľadom znižovania emisií, rozmachu obnoviteľných zdrojov a iných mechanizmov na ochranu klímy, akým je napríklad ochrana lesov,“ uviedla riaditeľka Greenpeace Slovensko Marta Kabinová.

Slovensko síce prichádza na klimatickú konferenciu do Paríža so spoločným európskym záväzkom, už teraz je však jasné, že ten nestačí. „Aby sa podarilo udržať nárast priemernej teploty Zeme pod 2 °C, musí byť výsledná dohoda skutočne ambiciózna a záväzná. Slovensko dlhodobo nepatrí ku krajinám, ktoré by sa prikláňali k reálnym a efektívnym riešeniam, skôr sa snaží rôzne pozície aj na úrovni Európskej únie znižovať. Vláda by preto mala uvažovať, ako lepšie ochrániť svojich obyvateľov pred reálnou hrozbou klimatickej zmeny,“ dodala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Podľa environmentalistov však momentálne robí Slovensko skôr kroky, ktoré vedú k zhoršovaniu celkovej situácie. „Neustála a nevýhodná podpora uhlia či slabá a neefektívna podpora energie z obnoviteľných zdrojov k opatreniam, ako ochrániť ľudí, určite nepatria. Slovensko má obrovské medzery a množstvo priestoru, kde by bolo schopné konať. Keď už nemôžeme byť v oblasti ochrany klímy lídri, nemuseli by sme byť aspoň lúzri,“ uzatvára Ábelová. 

Akcie za klímu #ActionsForClimate Bratislava 2015

Na ťahu však nie sú iba politici. Ak by aj parížska konferencia nepriniesla to, čo sa od nej očakáva, súboj s klimatickou zmenou sa nekončí. Do znižovania emisií sa musí zapojiť každá jedna vláda, každá jedna korporácia, každá komunita a každý jednotlivec. Inak čaká ľudstvo katastrofa.

V súvislosti so začiatkom klimatickej konferencie COP21 počas tohto víkendu v stovkách miest po celom svete plánujú vyjsť do ulíc milióny ľudí. Aj Bratislava odošle do Paríža jasný odkaz: Slovensko chce takú globálnu dohodu o znížení emisií skleníkových plynov, aby sme udržali oteplenie pod 2 °C a odvrátili tak katastrofický scenár klimatickej zmeny. V rámci festivalu Permakultúra v meste preto Greenpeace pozýva všetkých, ktorým klimatická zmena nie je ľahostajná, dňa 28. novembra 2015 o 12.00 do parku Vodárenského múzea na Devínskej ceste 1 v Bratislave na špeciálne podujatie Akcie za klímu #ActionsForClimate Bratislava 2015. Hromadná masová fotografia so symbolmi obnoviteľných zdrojov a transparentmi ako jasný odkaz svetovým politikom, ale aj diskusia o probléme klimatickej zmeny so zástupcami francúzskej ambasády či klimatológom Alexandrom Ačom. Počas oboch dní budú spolu s Greenpeace Slovensko o probléme klimatickej zmeny  nielen vo všeobecnom kontexte, ale aj v súvislosti s poľnohospodárstvom a zle fungujúcim potravinovým systémom, zmenou stravovania či klimatickými migrantmi, informovať aj organizácie Amnesty International, Platforma MVRO, Človek v ohrození, SAPI, Cyklokoalícia a eRko, ktoré spoločne podujatie organizujú.

Program (v rámci programu Festival Permakultúra v meste, Vodárenské múzeum, Devínska cesta 1, Bratislava):
sobota 28. novembra 2015 o 12.00 park Vodárenského múzea – Akcie za klímu #ActionsForClimate Bratislava 2015 – symbolické fotenie

-nedeľa 29. novembra 2015 o 16.00 vnútorné priestory Vodárenského múzea – prednáška a diskusie s predstaviteľmi francúzskej ambasády a klimatológom Alexandrom Ačom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *