Prieskum pre Greenpeace: Slováci vedia o rizikách spojených s pesticídmi, pri nákupoch sa však nad nimi zamýšľa iba 56 % z nich.

Ak by boli slovenské bio výrobky dostupné a cenovo prijateľné, až 79 percent Slovákov by im dalo prednosť pred tými, ktoré boli chemicky ošetrené postrekmi. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý pre Greenpeace Slovensko urobila agentúra Polis.

V dňoch od 24.-26. októbra 2015 dostala vzorka 912 slovenských respondentov starších ako 18 rokov v telefonickom rozhovore 4 otázky týkajúce sa potravinovej sebestačnosti Slovenska, preferencií pri výbere ovocia a zeleniny či vedomostí o rizikách zvyškov pesticídov v potravinách.

Len 56 %  respondentov prekáža chemické ošetrenie ovocia a zeleniny pesticídmi, no až 80,9 % respondentov si je vedomých rizík s nimi spojených. Zdanlivý rozpor vo výsledku je spojený s nevyhnutnosťou konzumácie chemicky ošetrených potravín, keďže „bio“ výrobky buď nie sú v ponuke, alebo sú podľa ľudí drahé. Kúpiť si v obchode ovocie a zeleninu, ktoré boli ošetrené postrekmi naopak neprekáža 38 % Slovákov.

Ak by boli slovenské bio výrobky dostupné a cenovo prijateľné, prednosť pred „klasickými“ by im pritom dalo až 79 % Slovákov. Pre „bio“ by sa v takomto prípade nerozhodlo 15,3 % opýtaných, vyjadriť sa nevedelo 5,7%.

„Výsledky prieskumu podľa nás dokazujú, že ľuďom záleží na kvalite potravín, ktoré kupujú. Až 79 % opýtaných potvrdilo, že by mali záujem o ekologicky dopestované výrobky, keby boli dostupnejšie a cenovo prijateľné. Respondenti uprednostňujú bio výrobky, ale s ohľadom na cenu. Podľa nás by mali obchodné reťazce zvážiť túto požiadavku a ponúkať viac slovenských bio výrobkov,“ myslí si koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.

Z prieskumu takisto vyplynul jasný postoj k potravinovej sebestačnosti Slovenska s ohľadom na životné prostredie. Sebestačnosť krajiny a farmárčenie spôsobom šetrným k životnému prostrediu považovalo v prieskume za dôležité až 96 % Slovákov.

„Myslíme si, že je to jasný signál aj pre smerovanie našej pôdohospodárskej politiky. Ministerstvo by malo zvážiť väčšiu politickú aj finančnú podporu pre ekologických farmárov,“ uzavrela Katarína Nikodemová.

Ecological Agriculture and Pesticide Free Apples Activity in Slovakia © Juraj Rizman / Greenpeace
Ecological Agriculture and Pesticide Free Apples Activity in Slovakia © Juraj Rizman / Greenpeace

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *