Vyhlásenie ku COP 21

Prvé vyhlásenie executive directora Greenpeace International Kumi Naidoo k výsledkom klimatickej konferencie COP21 v Paríži.

„V texte dohody je veľa vecí, čo zriedili ľudia, ktorí plienia našu planétu, ale obsahuje tiež nový záväzok udržať nárast teploty pod 1,5 stupňa Celzia. Toto číslo a nový cieľ nulových emisií v druhej polovici tohto storočia, spôsobí hrôzu v zasadačkách uhoľných spoločností a v palácoch ropu vyvážajúcich štátov.Prichádza čas na veľkú výzvu, s ktorou sa musíme vysporiadať v tomto storočí. Ako tento nový cieľ dosiahnuť? Hodnoty, ktoré sa určili v Paríži, nás tam nedostanú.

Máme sa vyšplhať na stenu vysokú 1.5 stupňa, no rebrík nie je dostatočne dlhý. Emisné ciele nie sú dostatočné a dohoda nerobí dosť na to, aby to zmenila. Nový cieľ nulových emisií skleníkových plynov v druhej polovici storočia prakticky znamená že do roku 2050 potrebujeme skončiť s fosílnymi palivami. Dohoda je slabá aj pokiaľ ide o národy a ľudí najohrozenejších klimatickou zmenou. Národy, ktoré spôsobili problémy, prisľúbili príliš malú pomoc ľuďom, ktorí už dnes strácajú svoje životy a obydlia. Táto dohoda nás nedostane z diery, do ktorej sme spadli, ale robí jej steny o čosi menšie. Na to, aby sme sa zbavili fosílnych palív sa budeme musieť mobilizovať vo väčších číslach. Parížom sa pre nás cesta nekončí.“

Toto je prvé vyjadrenie výkonného riaditeľa Greenpeacce International Kumi Naidoo k novému návrhu klimatickej dohody, o ktorom sa posledné dva týždne rokovalo na samite COP21 v Paríži.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *