Rozbité auto po dopravnej nehode

Čo robiť, ak ste sa stali účastníkom dopravnej nehody

Dopravná nehoda je strašiak, ktorého sa každý účastník dopravnej prevádzky najviac obáva. Môže sa to prihodiť každému, no ste na ňu pripravení? Máte v aute všetko, čo v prípade nehody potrebujete? Viete, čo treba robiť, ak sa stanete súčasťou dopravnej kolízie?

Dopravná nehoda mnohým naháňa hrôzu a strach. Ak ste mali tú smolu a stali ste sa jej súčasťou, tu je malý návod, ako postupovať krok za krokom. Nezabudnite, okrem pohotových reakcií, prípadne rýchleho poskytnutia prvej pomoci budete potrebovať aj rozvahu, zdravý rozum, ľudskosť a vďaku, že ste ostali zdraví a odniesli si to iba pokrivené plechy. V prípade smrteľného nešťastia totiž môžete odísť nielen s majetkovou ujmou, ale aj tou psychickou.

5 krokov bezprostredne po havárii

Po prvotnom šoku, že ste sa stali účastníkom dopravnej nehody, neopúšťajte miesto dopravnej nehody a v prípade potreby poskytnite prvú pomoc. Neupokojujte sa ani alkoholom, ani inými návykovými látkami. Urobte nasledujúce:

  1. Vypnite motor.
  2. Navlečte si reflexnú vestu.
  3. Opustite vozidlo.
  4. Zistite, či bol niekto zranený a ak áno, tak privolajte rýchlu zdravotnú službu.
  5. Ak neprišlo k zraneniu, kontaktujte políciu a vašu poisťovňu.

V prípade, že hmotná škoda na zdemolovaných plechoch nebude príliš vysoká, tak po dohode s ďalším účastníkom nehody políciu volať nemusíte, no nezabudnite vypísať Záznam o dopravnej nehode. Prázdne tlačivo ste povinní mať v automobile práve pre tieto prípady.

Dokument je nutné vyplniť pravdivo a pripojiť stručný nákres vzniknutej dopravnej nehody. Nezabudnite tlačivo podpísať a označiť evidenčné číslo vozidla, ktoré nehodu spôsobilo.

Ako ďalej postupovať?

Nie ste si istý, ako situáciu ďalej riešiť? Vaša poisťovňa iste poskytuje asistenčné služby, ktoré môžete využiť práve v takýchto prípadoch. Čo robiť, ak ste nehodu spôsobili vy? Po dohode s poškodeným vodičom by ste si mali vymeniť údaje nielen o vašom aute, ale aj o vás:

  • meno, adresa, telefónne číslo vodiča a meno majiteľa vozidla;
  • číslo zmluvy o PZP, evidenčné číslo, značku a typ vozidla.

Škodu budete musieť ohlásiť svojej poisťovni, a to najneskôr do 15 dní. Po nahlásení poistnej udalosti si s poškodeným dohodnite miesto a termín obhliadky, na ktorej technik zhodnotí mieru poškodenia a vyčísli ju. Zistíte, či ste výšku škody predpokladali správne a pri ďalšom postupe vám už pomôže vaša poisťovňa.

Ak ste boli poškodený vy a vinník si chybu nepriznal, zavolajte radšej políciu, ktorá rozhodne. Pripravte sa na to, že vodič druhého vozidla môže mať inú verziu ako vy. S pokojom a vlastným presvedčením si pripravte pravdivú verziu a odpovedajte na otázky. Očakávajte zvedavé spytovanie na všetky detaily týkajúce sa bezpečnosti počas jazdy, evidencie vozidla, nehovoriac o samotnej nehode.

Ak ste sa s vodičom, ktorý zavinil nehodu dohodli, a obaja ste zhodnotili, že výška nehody nie je vyššia ako 3 983 eur, vymeňte si všetky spomínané potrebné údaje a nezabúdajte na Záznam o nehode. Postup bude rovnaký ako v predošlom prípade, musíte však dohliadnuť na to, aby vinník oznámil udalosť svojmu poisťovateľovi. Vašou úlohou je podať na pobočke tohto poisťovateľa Hlásenie poistnej udalosti poškodeného.

Nezabúdajte, že v tomto ročnom období nás vie počasie často nemilo prekvapiť. Zvýšte preto pozornosť pri riadení vozidla a vyhnite sa nepríjemným situáciám, ktoré by mohli skončiť vážnejšie, ako len pri hlásení poistných udalostí. Vedieť, čo robiť v prípade nehody, sa oplatí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *