Mokrá, upršaná cesta na jeseň

S jeseňou prichádzajú nástrahy pre motoristov

Jeseň, hlavne tá skorá, slnečná, patrí bezpochyby medzi tie krajšie obdobia roka, no s postupnými zmenami počasia dochádza aj k zhoršeniu podmienok na cestách. Najmä sychravé počasie, hmly a horšia viditeľnosť v skorých ranných hodinách či večer nemalou mierou zvyšujú riziko vzniku dopravných nehôd. Ako teda jazdiť na jeseň?

Každý skúsený motorista vie, že štýl a spôsob jazdy treba prispôsobovať momentálnemu stavu vozovky, ročnému obdobiu a aktuálnym poveternostným podmienkam. A práve jeseň predstavuje z hľadiska dynamiky zmien vonkajších podmienok veľmi špecifické ročné obdobie, ktoré od vás na cestách vyžaduje oveľa väčšiu flexibilitu v štýle jazdy. Dni sa skracujú, cesty sú mokré a šmykľavé, častým problémom bývajú ranné hmly a znížená viditeľnosť, a nie všetko vždy vyrieši havarijné poistenie.

Hlavné zásady pre motoristov na jesenných cestách možno zhrnúť do nasledovných bodov:

  • jazdiť bezpečne, opatrne a predvídavo,
  • správať sa na cestách zodpovedne, ohľaduplne a disciplinovane,
  • používať správne osvetlenie adekvátne danej situácii,
  • nepreceňovať svoje vodičské schopnosti.

Nepodceňujte kontrolu svojho auta

Napriek pomerne širokému sortimentu rôznych značiek a výrobcov pneumatík, prevažná väčšina motoristov uprednostňuje pri ich výbere najmä cenové kritérium. Bohužiaľ stále viac sa vyskytujú prípady používania nevhodného zloženia a technického prevedenia pneumatík (napr. nevyhovujúci stav plášťa, nesprávne nahustenie, nevhodná kombinácia konštrukčných materiálov). Tento fakt predstavuje závažný technický nedostatok vozidla a významne zvyšuje riziko vzniku dopravnej nehody.

Buďte preto obozretní pri výbere vhodných zimných pneumatík so správnym dezénom a hustením, rovnako dbajte na dôslednú kontrolu technického stavu vozidla a všetkých kolies pred nadchádzajúcim zimným obdobím.

V neposlednom rade venujte taktiež náležitú pozornosť správnemu nastaveniu a funkčnosti osvetlenia, ako aj kontrole stavu stieračov. Skontrolujte si funkčnosť klimatizácie a vyčistite si filter vetrania, aby ste predišli prípadnému roseniu okien počas jazdy.

Ako jazdiť v hmle a hustom daždi?

Na jeseň úmerne s množstvom opadaného lístia pribúdajú aj hmlisté a sychravé dni, kedy dochádza k najväčšiemu počtu závažných dopravných nehôd. Z tohto dôvodu predstavuje najmä hmlisté počasie pre všetkých motoristov zvýšené riziko výskytu nehody, preto je pre bezpečnú jazdu nevyhnutné zapnúť predné a zadné hmlové svetlá. Je možné ich použiť v prípade nepriaznivého počasia sprevádzaného hmlou, hustým dažďom alebo snežením.

Pri nepriaznivom počasí je dôležité, aby vás videli aj ostatní. V prípade hmly a zníženej viditeľnosti sa vyhýbajte používaniu diaľkových svetiel, ktoré viditeľnosť podstatne zhoršujú. V hmlistom počasí by ste mali taktiež jazdiť s väčším odstupom a nie v tesnom závese za vozidlom pred vami, aby ste mali dostatočný priestor na reakciu v prípade náhlej zmeny jeho rýchlosti alebo smeru jazdy.

Ak vás na ceste prekvapí naozaj hustá hmla alebo veľmi silný dážď, skúste radšej na chvíľu odstaviť svoje auto na bezpečnom mieste mimo cesty, kde najväčšiu nepriazeň počasia prečkáte. Predvídajte a dávajte si pozor na nástrahy na cestách.

Pozor na dážď, opadané lístie, námrazu či blato

Osudnou sa na cestách môže stať kombinácia hmly, sychravosti či lokálnych námraz povrchu vozoviek pri celkovo zníženej viditeľnosti, v súčinnosti s horšími jazdnými vlastnosťami vozidla a nevhodným štýlom jazdy.

Pri začínajúcom daždi ohrozuje vaše vozidlo klzký povrch a nebezpečenstvo šmyku. To isté platí v prípade mokrého opadaného lístia a blata, ktoré šmykľavosť povrchu ešte mnohokrát znásobujú. Nehovoriac o prípadoch, kedy takýto povrch začne aj namŕzať.

Z tohto dôvodu je nesmierne dôležité, aby ste svoju techniku jazdy takémuto povrchu prispôsobili a zbytočne prudko nebrzdili. V takýchto podmienkach sa brzdná dráha nebezpečne predlžuje, čiže pre vašu bezpečnosť, ako aj bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky je nevyhnutné, aby ste brzdili s dostatočným časovým predstihom.

Predvídajte a buďte ohľaduplní

V tomto období dochádza najmä vplyvom horšej viditeľnosti aj k častejším kolíziám motorových vozidiel s cyklistami a chodcami. Pravidlo “vidieť a byť videný“ neraz rozhoduje o živote a smrti.

Reflexné prvky či vhodné osvetlenie by malo byť samozrejmosťou, na ktorú občas chodci a cyklisti zabúdajú. Zodpovednosť je tak na vodičoch, ktorí musia predvídať, či nehrozí vstup chodca na vozovku spoza prekážky, prípadne znížiť rýchlosť na úsekoch s nižšou viditeľnosťou.

Zvýšenú predvídavosť by ste z podobných dôvodov mali uplatňovať aj čo sa týka správania ostatných, možno menej skúsených motoristov, ktorí napríklad pri výjazde z bočnej cesty môžu mať v týchto horších podmienkach problémy s ovládaním auta. Z tohto dôvodu je na jeseň v mnohých prípadoch práve zvýšená predvídavosť na ceste určite na nezaplatenie.

Pozor na lesnú zver

Medzi ďalšie nástrahy jesene patrí hrozba zrážky s lesnou zverou, najmä skoro ráno a podvečer. Myslite na to, že čím je vaša rýchlosť a zviera väčšie, tým väčšie škody hrozia v prípade kolízie. Nesnažte sa však zveri vyhýbať vo veľkej rýchlosti, nakoľko následky šmyku môžu byť v mnohých prípadoch oveľa horšie, než zrážka samotná. Vždy je potom vhodné vopred vedieť, čo robiť v prípade nehody.

Istota je istota

Ak ste tak doteraz neurobili alebo ste nad tým len uvažovali, jeseň je jedno z období, kedy sa oplatí zvážiť poistenie auta proti živlom. Môžete dávať pozor koľko chcete, počasiu nerozkážete a ako vravia angličania, better safe than sorry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *