Zažite silné emócie podfarbené ľudovou mágiou, ktorú vám predstavíme v TOP podujatí programu Terra Incognita Jánske ohne nad Šíravou.

Už v sobotu 20. júna 2015 o 13:00 otvára svoje brány ďalší ročník festivalu tradícií, zvykov, tajomných príbehov, histórie a čarov najpôsobivejšej noci v roku – noci svätojánskej. Kým sa k nej priblížite, môžete vystúpiť na Viniansky hrad, ak odoláte čertovským nástrahám v temnom lese, bude vás čakať kastelán, aby vás povodil po svojom panstve, pretože gróf Drughet práve nebude doma. Šikovné deti určite objavia poklad, asistovať im pri tom budú bosorky zo všetkých kútov Zemplína.

Ing. Marián Makeľ, starosta Vinného, približuje hlavný program podujatia: „Pri brehu Vinianskeho jazera budú môcť návštevníci v uličke remesiel obdivovať zručnosti našich predkov. Pre deti bude pripravený nielen kútik s aktivitami, ale aj jazda na koni, skákací hrad či kolotoč, predstaví sa jedinečné Gitarové múzeum zo Sobraniec, veríme, že osloví aj program cykloturistického oddielu Brzda. Tí najšikovnejší si určite vyskúšajú aj plieskanie bičom. A pretože sa stretneme v predvečer najmagickejšej noci, nebudú chýbať ani rady veštice či návod, ako uvariť čarovný nápoj lásky.“

O kvalitný a pestrý program sa postarajú súbory Viňančan, Čemerina, VIDI, ľudová hudba Borievka, Kils band a Onderovci. Programom bude sprevádzať moderátor Alex.

Vyvrcholením podujatia Jánske ohne nad Šíravou pri Vinianskom jazere bude zapálenie piatich svätojánskych ohňov.

Pre všetkých návštevníkov je aj tento rok pripravená ponuka atraktívnych zliav – 15 % zľava v Hipocentre Hôrka, 50 % zľava na plavbu loďou po Zemlínskej šírave, rovnako 50 % zľava na vstup na tenisové kurty v areáli Hôrka a do tretice 50 % zľava na obnovené premietanie v prírodnom amfiteátri v areáli Hôrka. Počas konania podujatia bude tiež voľný vstup do celého areálu Hôrka pre všetkých držiteľov zľavových letákov.

Jánske ohne 1
Jánske ohne 2

Nemenej zaujímavá je aj paleta známych i menej známych miest vo Vinnom a jeho okolí, ktoré sa oplatí navštíviť:

Vínne pivnice Vinné

V obci, kde má víno nespochybniteľný vplyv aj na jej meno, môžete navštíviť štýlové vinárske pivnice a okúsiť čaro chutí regiónu. V ponuke je dvanásť druhov vín z oblasti Michaloviec, všetko suché, prírodné a barrique.

Možnosť degustácie na základe telefonického dohovoru.

/kontakt/

Pivnica Vinopa / tel: 0905 389 656

Pivnica U Staška – Invitas / tel: 0908 952 074

Farárova „chižka“

24. októbra 2010 sa v lokalite Douha posvätila ,,Farárovu chižku“. Týmto sme spomínali na múdreho a láskavého človeka, dlhoročného správcu farnosti vo Vinnom, biskupského radcu Vdp. Jána Bocskorosa. Ako farár tu pôsobil od roku 1933 až do dôchodkového veku.

Po II. svetovej vojne bol jedným zo zakladajúcich členov vtedajšieho Poľovníckeho spolku vo Vinnom, ktorý bol predchodcom dnešného Poľovníckeho združenia ,,Líška“ vo Vinnom. Ako milovník a ochranca prírody denne prechodil, ako sám často spomínal, aj 30 km až do svojho vysokého veku.

Paintball Vinné

areál sa nachádza v priestoroch bývalého PD Vinné. Areál je veľmi dobre pripravený pre tento šport a samozrejme aj veľmi dobré adrenalínové odreagovanie sa.

/kontakt/

0905 177 785

0917 645 859

Hipocentrum Vinné

Jazdiareň Hipocentrum je zameraná na poskytovanie turistických služieb hlavne v oblasti jazdenia. Pre naj- menej náročných zákazníkov je k dispozícií jazdenie na vedenom koni. Dve vonkajšie jazdiarne 40x30m a 40x60m sú určené pre náročnejších zákazníkov, ktorý majú už nejaké jazdecké skúsenosti s koňmi a chcú si zajazdiť samostatne podľa svojich skúsenosti. Ak sa chcete naučiť jazdiť, je tu pre Vás výučba jazdy s inštruktorom, ktorý má za úlohu ukázať Vám základy jazdenia počas minimálne 7 lekcií.

/kontakt/

Ing. Ladislav Varga

Vinné 14, 072 31 Vinné

0905-539508

e-mail: info@hipocentrum.sk

Viniansky hrad

Doprajte si krátku túru na gotický hrad, ktorého história siaha až do 13. storočia. Zohral významnú vojenskú úlohu najmä v časoch kráľov Karola Róberta a Mateja Korvína. Prejdite sa rozľahlými ruinami impozantnej pevnosti a doprajte si aj oddych v blízkosti jazera Vinné.

Zrúcaniny kostolíka na Senderove

Zrúcaniny pustovníckeho kostolíka nad Zemplínskou šíravou patria k najstarším dokladom románsko-gotiskej architektúry na našom území. Vďaka dobrovoľníkom je dnes miesto dobre prístupné, nájdete pri ňom aj informačnú tabuľu a od dreveného kríža je nádherný výhľad na ceké okolie.

Rekreačná oblasť Zemplínska Šírava

Sedem rekreačných stredísk s hotelmi, penziónmi, chatami a kempingami obkolesuje vodnú nádrž Zemplínska Šírava.

Množstvo sezónnych kultúrnych podujatí, plavba vyhliadkovou loďou, bazény a možnosti turistiky v okolitých horách toto miesto posúvajú na popredné pozície slovenských rekreačných zón.

Najznámejšie pútnické miesto na Zemplíne Klokočov

V 17. storočí bol Klokočov malou dedinkou so 150 obyvateľmi. V roku 1670 počas kuruckých vojen sa miestni ukryli pred rabovaním do dreveného chrámu. Keď sa kuruci priblížili, tvár Bohorodičky na ikonostase sa zatemnila a začala slziť. Keď vojaci na druhý deň kostol podpálili, ikona zostala nepoškodená. A tak sa začala jej dobrodružná cesta. Najprv ju previezli do mestskej klenotnice v Prešove, odtiaľ ju Žofia Bátoriová preniesla do Mukačeva na svoj hrad, v roku 1688 už bola ikona vo Viedni a v roku 1692 v Turecku, aby sa odtiaľ vrátila v roku 1705 na mukačevský hrad. V roku 1711 ju cisárski vojaci previezli opäť do Viedne. V roku 1769 nariadila Mária Terézia vyrobiť kópiu, ktorú dala preniesť do Prešova. Ikona Bohorodičky v chráme v Klokočove je druhou kópiou. Kde je originál nie je známe. Keď uvážime, že originál bol posiaty drahokamami, perlami a zlatom, je zrejmé, čo najviac lákalo ľudí zmocniť sa ho. Tisíce pútnikov prichádzajú každoročne na „Uspenský“ sviatok vzdať úctu Klokočovskej Panne Márii na odpustových slávnostiach.

/kontakt/

Gréckokatolícka cirkev, farnosť Klokočov

telefón: 056/6492508, 0911 105 908

email: klokocov@grkatke.sk

Morské oko Remetské Hámre

Úžasná scenéria s horským jazerom Morské oko vás očakáva pri návšteve pohoria Vihorlat. Náučný chodník s troma okruhmi a ďalšie turistické možnosti ponúkajú krásne chvíle v lone prírody.

Bazilika minor a kláštor redemptoristov Michalovce

Vekom mladšiu, ale estetickým stvárnením mimoriadne hodnotnú grécko-katolícku baziliku Zoslania Svätého Ducha môžete navštíviť pri prechádzke Michalovcami. Zážitok z pohľadu na nádherný ikonostas, fresky a drevorezby obohaťte aj návštevou aktívneho kláštora Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa – redemptoristov, kde sa nachádza muzeálna expozícia venovaná blahoslavenému Metodovi Dominikovi Trčkovi.

Chrám a expozícia sú sprístupnené na základe telefonického dohovoru.

/kontakt/

Kláštor Svätého Ducha

Masarykova 35, 071 01 Michalovce

telefón: 056/64 221 67

* * *

TERRA INCOGNITA je samostatný program iniciovaný regionálnou samosprávou na podporu kultúry a rozvoja kultúrneho cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky destinácií, produktov a služieb. Hlavnou témou programu je kultúrne dedičstvo rozložené a zachované na 3 tematických cestách – železnej, gotickej a vínnej. Historický potenciál v jednotlivých obciach a mestách Košického kraja tak vytvoril línie jedinečných ciest, po ktorých môže návštevník putovať a spoznávať nielen historické témy jednotlivých ciest, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru kultúrnych, športových a iných podujatí, ktoré na týchto cestách ponúkame. Viac na www.terraincognita.sk.

V zmysle zákona o podpore cestovného ruchu vznikla v decembri 2012 Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj. Jej súčasnými členmi sú Košický samosprávny kraj a oblastné organizácie cestovného ruchu SPIŠ, Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu, KOŠICE Turizmus a Slovenský raj. Cieľom organizácie je robiť aktívny a efektívny marketing v spolupráci s našimi členmi a partnermi. Našou prvou úlohou bolo zhodnotiť potenciál destinácie – Košického kraja cez zvyšovanie kvality a komplexnosti poskytovaných služieb v turizme. Výsledkom tohto procesu by mala byť konkurenčná turistická ponuka, ktorá bude samozrejme reflektovať na záujem a potreby návštevníkov. Jednoducho chceme, aby sa počet spokojných návštevníkov neustále zvyšoval. Od januára 2015 sa program Terra Incognita realizuje pod gesciou KOCR KK.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *