Hon na líšku v parku v Betliari

Psy vybehli hlasno brechajúc za vystrašenou líškou. Tá v snahe zachrániť si svoj ryšavý kožúšok trielila lesom. A za touto hlučnou skupinkou vyštartovali jazdci v červených kabátcoch.Poháňali svoje kone, lebo len jeden môže získať líščí chvost ako poľovnícku trofej.

Betliarske lesy veru kedysi takéto poľovačky zažívali. Veď pán gróf Andráši bol vychýrený poľovník. V kaštieli Betliar možno dodnes obdivovať jeho trofeje z celého sveta. 11. októbra sa park pri kaštieli opäť stane miestom honu na líšku. Andrášiovský kaštieľ privíta návštevníkov ďalšieho Top podujatia programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita „Jazda svätého Huberta“.

V sobotu ráno pred kaštieľom slávnostne nastúpi takmer 40 jazdcov, pripravených získať líščí chvost. Kým jazdci budú naháňať líšku, vlastne jazdca s pripevneným líščím chvostom na kabáte, diváci si môžu užiť bohatý program. „Ukážky voltýže – akrobatického cvičenia na neosedlaných koňoch, vystrieda prehliadka poľovníckych psov a umenia lovu s dravými vtákmi. Príjemným oživením čakania na víťaza honu na líšku iste bude vystúpenie skupiny historického šermu Aramis, či pastierov z maďarskej Puszty. V závere poteší návštevníkov ohňová šou,“ prezradila JUDr. Lenka Vargová Jurková, riaditeľka Kultúrneho centra KSK.

Kone a jazdcov, okrem samotného honu, čaká aj súťaž v rýchlosti a v parkúrovom skákaní, jazdecký slalom. Po druhej časti Hubertovej jazdy zaznejú slávnostné fanfáry, oznamujúce koniec poľovačky a bude známy víťaz. Večer si jazdci môžu užiť „posledný súd“, ktorý potrestá každého, kto sa počas honu prehrešil proti jeho tradičným pravidlám.

Detskí návštevníci budú môcť okrem obdivovania koníkov a jazdeckého umenia, navštíviť aj svoje kráľovstvo Tašíkovo. Privíta ich maskot Taši aj s grófskym párom. Deti tu môžu dokázať svoju šikovnosť v Tvoreníčkove, Korálkove a Cverníčkove pri tvorbe drobných predmetov. Svoj bystrý um využijú v Hlavolamove a Šikulkove pri skladačkách a hlavolamoch. Pre neposednejších sú pripravené rôzne pohybové aktivity vo Vodníkove a všetci aj s rodičmi budú môcť pozorovať Slnko špeciálnym solárnym teleskopom.

betliar

Turistické zľavy obohatia program návštevníkov podujatia

Slovenské národné múzeum poskytne od 14.00 do 17.00 hod. 50-percentnú zľavu na vstupné do kaštieľa Betliar a Mauzólea rodiny Andrášiovcov v Krásnohorskom Podhradí. Návštevníkov Baníckeho múzea v Rožňave poteší popoludní 15-percentná zľava na vstupnom do jeho expozícií. Vyhliadka zo Strážnej veže v Rožňave bude v tento deň zadarmo a tenisové kurty v Betliari budú prístupné celodenne. Stačí len prísť na Top podujatie Terra Incognita Jazda svätého Huberta a stať sa majiteľom zľavového letáčika.

betliar 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *