Železničný uzol sa zmení na labužnícky

Najlepšie gruľovníky a iné špeciality obcí Dolného Spiša rozvoňajú v sobotu 18. októbra už od rána celé Margecany. Ďalšie Top podujatie programu Košického samosprávneho kraja “Margecianske fajnoty“ ponúka festival tradičnej gastronómie Spiša v symbióze s jeho rázovitým folklórom.

„Centrum Margecian sa zmení na veľkú kuchyňu. Svoju „kuchňu“ a kuchárske umenie predvedú zástupcovia Kojšova, Veľkého Folkmara, Jakloviec, Margecian, Krompách, Sloviniek, Kolinoviec, Kluknavy a baníckej „kuchňi“ z Gelnice. Starodávne fajnoty budú môcť návštevníci ochutnávať a za symbolické ceny aj kúpiť,“ prezrádza o podujatí Ing. Igor Petrik, starosta obce. Kto bude chcieť, môže si svoj gruľovník sám upiecť. Okrem toho budú všetky kuchárske tímy súťažiť o titul „najfajnejša kuchňa“. Stačí mať najkrajšie vyzdobený stánok, najchutnejšie jedlo a najmilšiu obsluhu.

Popoludní už koštovky spríjemnia vystúpenia spišských folklórnych skupín a súborov, ale predstavia sa aj hostia – folklórny klub Omladina a Ján Ambróz s ľudovou hudbou Borievka. Zaujímavý iste bude aj krst maskotov Top podujatí Terra Incognita. Podujatie chce osloviť všetky zmysly návštevníkov a zraku je určený Graffiti folk jam. Sprejeri sa postarali o skrášlenie podjazdu pod železničným priecestím svojimi dielami a počas podujatia sa uskutoční vernisáž.

„V tento deň bude tiež možné odviesť sa autobusom k technickej pamiatke na Železnej ceste Terra Incognita – bývalému železničnému tunelu v lokalite Roľová huta a prezrieť si ho v celej dĺžke aj s výkladom jeho histórie,“ pozýva do Margecian JUDr. Lenka Vargová Jurková, riaditeľka Kultúrneho centra KSK.

Zdobenie perníkov, maľovanie erbov, výroba príveskov a náramkov, streľba z luku, či origami z novín, to všetko ponúknu tvorivé dielne. Miestni majstri zasa predvedú svoje výrobky a diela, od výtvarných prác a hudobných nástrojov, cez kožené suveníry až po pletenie košíkov alebo tkanie pokrovcov. Na záver organizátori všetkých pozývajú veseliť sa jednoducho po margecansky „Podzme šicke na tanec“. O muziku sa postarajú Duo Element a ľudová hudba Gajdošovci.

Aj počas tohto podujatia si návštevníci užijú zľavy.

Lacnejšie sa najedia v reštaurácii Lesnica a pivnici PUB, chuť na sladké uspokoja s 10-percentnou zľavou v cukrárni Pod orechom. Skinautique Club Jaklovce poskytne zľavu 15 % na vyhliadkovú plavbu po Ružíne a na svoje diela a výrobky poskytnú zľavu aj Ing. arch. Peter Jakubišin, Imrich Balásházy a folklórna skupina Jadlovec. V Margecanoch dokonca v niektorých obchodoch aj lacnejšie nakúpite a ak sa niekomu pokazí jeho štvorkolesový tátoš, autoservis SZ s.r.o. prekvapí zľavou 10 % na opravy.

Obec Margecany je hlavným organizátorom tohto podujatia. Leží pri sútoku riek Hornád a Hnilec na ľavom brehu Ružínskej priehrady vo výške 330 m n. m. Má dôležitú polohu na železničnej trati Košice – Žilina – Bratislava, ku ktorej sa pripája železničná trať Zvolen – Margecany. Prvé písomné zmienky o Margecanoch sú z roku 1235. Z nich vyplýva, že dedinka Margecany vznikla v chotári banského mesta Gelnica a jej pôvodný názov sa viaže k názvu tunajšieho kostola. Ďalšie informácie ponúka webová stránka obce www.margecany.sk.

TI Margecany

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *