Generatívna AI nás zásadne zmení. Presvedčených je o tom 80 % firiem. Polovica spoločností má obavy z prehĺbenia nerovností, vyplýva z prieskumu Deloitte

Podobné prekážky pri zavádzaní umelej inteligencie vnímajú firmy aj v otázke podnikového riadenia a riadenia rizík. Len štvrtina (25 %) firiem sa domnieva, že sú ich spoločnosti dostatočne pripravené riešiť s tým spojené výzvy. Medzi najväčšie obavy respondentov v oblasti podnikového riadenia patrí nedostatok dôvery vo výsledky (36 %), obavy týkajúce sa duševného vlastníctva (35 %), možnosť zneužitia údajov o klientoch (34 %), schopnosť zabezpečiť súlad s regulačnými požiadavkami (33 %) a nedostatočná vysvetliteľnosť či transparentnosť (31 %).

„Aby mohli firmy rýchlejšie využiť všetko, čo generatívna AI prináša, musia sa na svoje podnikanie pozrieť z nového uhla a zaujať k nemu nový postoj. Len tak si udržia náskok v rýchlo sa transformujúcom prostredí. To všetko si vyžaduje úzku spoluprácu v rámci firmy a celého biznisu, ktorý by mal svojím prístupom zvýšiť dôveru v zodpovedné zavádzanie AI vo všetkých oblastiach ľudskej činnosti. Bude potrebné zlepšiť aj vzdelávanie a rekvalifikáciu ľudí vzhľadom na to, ako zásadne umelá inteligencia zmení spôsob každodennej práce, učenia a spolupráce každého z nás,“ dodáva odborník Deloitte na AI Jan Hejtmánek s tým, že generatívna AI sa podľa neho v súčasnosti nachádza v bode zlomu, keď si firmy začínajú uvedomovať jej potenciál.

Šéfovia firiem sa obávajú, že umelá inteligencia povedie k hlbšej ekonomickej nerovnosti

Hoci respondenti vítajú potenciálne obchodné prínosy generatívnej AI, už menej optimizmu prejavujú v súvislosti s jej širšími spoločenskými dopadmi. Viac než polovica z nich očakáva, že jej široké využitie povedie k centralizácii moci v globálnej ekonomike (52 %) a k zvýšeniu ekonomickej nerovnosti (51 %). Okrem toho sa 49 % z nich domnieva, že rozvoj nástrojov a aplikácií generatívnej AI povedie k celkovému poklesu dôvery v národné a globálne inštitúcie.

Väčšina respondentov súhlasí s tým, že na to, aby bolo možné týmto obavám predchádzať, je nevyhnutné posilniť globálnu reguláciu (78 %) a spoluprácu (72 %) s cieľom zabezpečiť rozsiahle zavádzanie tejto technológie zodpovedným spôsobom.

Správa Stav generatívnej umelej inteligencie vo firmách je prvou zo série štvrťročných prieskumov, ktorých cieľom je sledovať zavádzanie generatívnej AI v biznise. Do tejto etapy prieskumu, ktorá prebiehala od októbra do decembra 2023, sa zapojilo viac než 2 800 respondentov spomedzi vedúcich pracovníkov, ktorí sa priamo podieľajú na testovaní alebo implementácii generatívnej AI v popredných firmách či organizáciách. Ide o respondentov zo 16 krajín a šiestich odvetví zahŕňajúcich spotrebiteľský priemysel, energetiku, finančné služby, farmaceutický priemysel a zdravotníctvo, financie, technológie, médiá, telekomunikácie, vládne a verejné služby. Tento prieskum nadväzuje na pravidelnú správu Deloitte o stave AI vo firmách, ktorý sa sleduje už viac než šesť rokov.

Stránky: 1 2 3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *