Levanduľový olej je hitom každého leta

Typická prenikavá kvetinová vôňa a fialová farba. To sú základné znaky liečivej rastliny, ktorú pozná asi každý z nás. Reč je o levandule. Táto známa aromatická kvetinka je typická pre francúzsku oblasť Provance. Jej pestovanie sa stáva populárnejším v rôznych krajinách. Táto nenáročná rastlina potrebuje suchú pôdu a slnečné stanovisko. Zväčša rastie v trsoch, ktoré dorastajú zhruba do výšky 60 cm. Veľmi rýchlo sa rozrastá a nepotrebuje extra náročnú starostlivosť.

Spracovanie levanduľových kvetov

Zber levandule je akýmsi rituálom hlavne na veľkých plantážach pestovateľov tejto kvetiny. Zber prebieha začiatkom letných mesiacov. Toto miesto je obľúbené aj pre fotografov, ktorí sem chodia fotiť okrem krásnej prírodnej scenérie aj predsvadobné, či rodinné fotenie. Samotný zber prebieha rýchlo a nazbierané kvety majú rôzne využitie.

Typické je sušenie levandule. V tejto podobe ju poznáme asi najčastejšie. Je vhodná okrem kozmetického priemyslu aj do kuchyne. Môžete si z nej uvariť aromatický čaj, dekorovať a posypať tortu, či vyskúšať pripraviť levanduľový sirup.

Všestranné využitie levanduľového oleja

Praktické využitie levandule je predovšetkým vďaka typickej aromatickej vône, ktorá odpudzuje niektoré druhy hmyzu.

Kozmetický a farmaceutický priemysel je ale asi najrozšírenejší pre využitie tejto liečivej fialovej bylinky. Veľmi obľúbenou formou sa čoraz viac stáva levanduľový olej. Hlavne pre jeho jednoduché a všestranné použitie.

Aromaterapia

Levanduľový olej je jedným z najobľúbenejších olejov, ktorý používajú predovšetkým fanúšikovia aromaterapie. Jeho príjemne prenikavá vôňa priaznivo pôsobí na nervový systém, upokojuje myseľ, pomáha dokonale relaxovať, môže pomôcť pri problémoch s dýchaním a zmierňuje tiež predmenštruačné symptómy. Kvapka levanduľového oleja v aromalampe na terase, či balkóne vás aj napríklad zbaví dotieravého hmyzu.

Zmierňuje bolesť a ošetruje pokožku

Masáž s týmto voňavým olejom môže uvoľniť svalstvo a dokonca zmierniť bolesť a celkovú únavu tela. Antibakteriálnymi vlastnosťami je zasa skvelý pomocník na liečbu rôznych kožných infekcií.

Podpora zdravých vlasov

Levanduľový zábal na vlasy pomáha udržať lesk a pružnosť vlasov počas letných dní, kedy sú vlasy najviac zaťažené.

Levanduľové oleje

Levanduľový olej je jeden z najuniverzálnejších olejov a existuje mnoho výhod jeho použitia. Pri výbere vysoko kvalitného levanduľového esenciálneho oleja je dôležité, aby ste si vždy všimli jeho zloženie. Mal by byť 100% prírodný a čistý, bez ďalších prísad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *