Čo sú to elektromotory a ako fungujú?

Vzhľadom na zhoršujúce sa ovzdušie, viaceré automobilky začínajú preferovať autá s alternatívnymi pohonmi, ktoré neznečisťujú životné prostredie. Súčasťou týchto áut sú elektromotory. Svoje využitie nájdi v akomkoľvek priemyselnom odvetví, nielen v automobilovom.

Čo je to elektromotor?

Definícia elektromotorov je rovnaká na všetkých weboch. Elektromotory sú elektrické zariadenia, ktoré premieňajú elektrický prúd na mechanickú prácu, resp. na mechanický pohyb. Pod mechanickým pohybom máme na mysli rotačný pohyb (rotačný motor) a lineárny pohyb (lineárny motor).

Ak vám funkcia elektromotorov príde s niečím povedomá, možno vás napadne dôležité súčasti každého auta – dynamo a alternátor. Tie však fungujú presne na opačnom princípe ako elektromotory. Ak potrebujete kúpiť nový elektromotor, kupujte ho len od overených predajcov, nakoľko bez funkčných elektromotorov by autá a stroje nemohli fungovať.

Z čoho sa skladá elektromotor?

Každý funkčný elektromotor sa skladá z dvoch častí. Prvou časťou je pevná časť, ktorá sa nehýbe. Nehovoríme jej inak ako stator. Okrem pevnej časti nájdeme v elektromotore aj pohyblivú časť, ktorá je tvorená cievkami. Jedná sa o rotor.

Takže keď si to zhrnieme, v elektromotoroch máme dve časti, ktoré sa navzájom dopĺňajú, aby poháňali zariadenie, v ktorom sú umiestnené.

Pomerne často sú elektromotory využívané aj v železničnej doprave.

Veľkým pozitívom a zároveň výhodou kvalitných elektromotorov je to, že poskytujú točivý pohyb a zároveň neznečisťujú životné prostredie, pretože neprodukujú žiadne spaliny, ktoré ohrozujú naše dýchacie ústrojenstvo.

Elektromotory delíme na striedavé a jednosmerné. Nech už potrebujete akýkoľvek nový elektromotor, patríte k tým, ktorým záleží na kvalite životného prostredia a namiesto spaľovacích motorov uprednostňujú ekologickejšie motory, medzi ktoré radíme aj elektromotory.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *