Elektromotor v aute: Prečo sa oplatí kupovať elektromobily a hybridy?

Elektromotor je elektrické zariadenie, ktoré premieňa elektrickú energiu na mechanickú prácu.

Túto definíciu elektromotorov sme sa učili už na základnej škole na fyzike. Viacerí z nás ani len netušili, že téma elektromotorov, najmä tých, ktoré sa zavádzajú do automobilov, bude teraz veľmi aktuálna.

Znečisťovanie životného prostredia

Keďže kvalita životného prostredia je čoraz horšia, viaceré mestá sa rozhodli obmedziť autá so spaľovacími motormi v centrách miest. Napríklad v Japonsku, či Číne sa dlhodobo trpia so smogom, nakoľko tieto krajiny sú zahltené veľkým množstvom áut. Zavádzanie emisných noriem tak trošku ovplyvnila kauza nemeckej automobilky. Vypúšťané nebezpečné látky do ovzdušia dýchame všetci a preto je pochopiteľné, ak aj vy začnete tak trošku premýšľať ekologicky a vyberiete si auto s novými elektromotormi.

Aký je rozdiel medzi spaľovacím motorom a elektromotorom?

Spaľovacie motory využívajú termodynamické javy pri spaľovaní paliva, u elektromotorov dochádza k tejto premene využitím elektromagnetických javov. Elektrický prúd prechádza elektromagnetickým poľom. Všeobecne platí, že práve spaľovacie motory pracujú s piestami, ventilmi a valcami, kdežto elektromotory využívajú na pohon len stator (pevnú časť) a rotor (pohybujúcu časť) motora.

Vedeli ste, že práve elektromotory sa dokážu chovať ako generátory? Kvalitné elektromotory totiž dokážu pri brzdení a spomaľovaniu vracať energiu späť do batérie, čím ju vlastne budú dobíjať. Elektromotory, keďže majú široký rozsah otáčok, nepotrebujú prevodovku s klasickou spojkou a stačí im jediný prevodový stupeň, ktorý mnohí z vás poznáte pod názvom reduktor.

Ak chcete prispieť k skvalitneniu životného prostredia, uprednostňujte elektromobily a hybridy. Je pravdepodobné, že v budúcnosti sa z trhu vytratia dieselové a benzínové autá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *