Denisa Čičváková vystavuje v Galérii FiguratiF

Takmer dve desiatky olejomalieb, na ktorých figuruje žena z rôznych pohľadov predstaví na svojej prvej samostatnej výstave košická výtvarníčka Denisa Čičváková, pôsobiaca na našej  výtvarnej scéne jedno celé desaťročie. Umelecká prezentácia Dotyky je vyvrcholením jej tvorby, z ktorej  niektoré diela sa už objavili na štyroch kolektívnych výstavách.  

Denisa Čičváková

Tvorba Denisy Čičvákovej má pomerne široký tematický záber. V prvom rade sa zameriava hlavne na figurálnu tvorbu, ale okrem toho maľuje aj košické uličky, či krajinky. Jej diela sú lyricky ladené, ale ako sama vraví, dotýka sa aj sociálnych a duchovných tém. Obrazy, ktoré vystavuje v GalériiFiguratiF na Alžbetinej ulici v Košiciach vznikali počas celého uplynulého roka a spája ich jedna téma – žena. „Ako žena viem vyjadriť emocionálne rozpoloženie ženy v rôznych životných situáciách, veselých, smutných, v samote, či v partnerských vzťahoch,“ vraví výtvarníčka.

K štetcom a palete mala Denisa vždy blízko. Pochádza z umeleckej rodiny a zhoda priezviska s významným slovenským maliarom nie je vôbec náhodná, je už druhou výtvarnou generáciou tejto rodiny. „Vôňa terpentínu a farieb ma sprevádzala od detstva. Moje prvé maliarske kroky som robila pod dohľadom svojho otca, akademického maliara Michala Čičváka, ktorý ma učil vo svojom ateliéri. Odmalička som sledovala otca, ako maľuje. Takže bolo prirodzené, že som sa tiež dala na maľovanie. Jeho ateliér sa pre mňa stal akýmsi laboratóriom, v ktorom som si cibrila cit pre farebnosť, kompozičnú presnosť, maliarsku jemnosť, techniku… Otec je pre mňa najväčším vzorom a inšpirátorom. Stále ho obdivujem, ale nekopírujem. Do svojich obrazov chcem dostať svoje príbehy a svoju dušu. Vybrala som sa vlastnou cestou, so svojou identitou,“ hovorí Denisa Čičváková, ktorá so svojimi obrazmi zabodovala v troch ročníkoch prestížnej výtvarnej súťaže Košická paleta. Odborná porota jej ocenila päť obrazov, ktoré boli vystavené na celoštátnej výstave Výtvarné spektrum v Trenčíne.

Kurátor výstavy Tibor Kočík o dielach Denisy Čičvákovej povedal: „Jej obrazy sú nositeľmi emocionálnych podnetov so silnou výpovednou hodnotou. Autorka im dodáva príchuť naratívnej obradnosti, čím vyjadruje fakt, že nemaľuje kópiu seba samej, ale že ju zaujíma čosi viac, a tým sú vzťahové otázky.“

Vernisáž výstavy sa uskutoční 10. januára 2019 o 17.00 hod. v GalériiFiguratiF v MaJel Rovas Centrum na Alžbetinej42 vKošiciach a potrvá do 5. 2. 2019. Hudobným hosťom bude známy košický gitarista a výtvarník Attila Tverďák.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *