Monika Vrancová – In to the Shadow of the Carnivorous Plant

Monika Vrancová (*1985, Košice) ukončila v roku 2012 magisterské štúdium na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach v odbore Grafika a experimentálna tvorba. Vo svojej tvorbe sa zameriava na témy smrti, rozpadu a rozkladu, ktoré vníma ako podvedomú krajinu mysle – „Krajinu temného lesa“. Spája grafické a maliarske techniky, ktoré niekedy svoju plochu presiahnu a stávajú sa priestorovými inštaláciami.

Monika Vrancová strávila dva mesiace v rakúskom meste Krems v rámci projektu umeleckých rezidenčných výmen K.A.I.R. Košice Artist in Residence. Rovnako ako doteraz, aj vo svojej tvorbe z Kremsu zobrazuje v prvom rade stav mysle než skutočnú krajinu s postavami, avšak na rozdiel od predchádzajúcich prác sa na obrazoch objavujú fragmenty reálnych miest, ako napríklad Kremský most, rieka, štylizované zvieracie námety, či zátišia, ktoré človek objaví pri bežnom pohľade z okna na krajinu. V tejto imaginatívnej krajine je atmosféra mesta jedným zo základných elementov, ktoré pôsobia na jej premenu.

Výstava vo Východoslovenskej galérii (Hlavná 27, výstavná sieň „D“) predstaví práce vytvorené počas rezidenčného pobytu, ktoré budú doplnené o tvorbu z predchádzajúcich období. Výstava bude otvorená 8. júla o 18:00 hod. a potrvá do 17. augusta. Súčasťou výstavy bude komentovaná prehliadka, ktorou vás prevedie Zuzana Kotiková, manažérka projektu K.A.I.R. Košice Artist in Residence 30. júla o 17:00 hod.

image001

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *