Cena „Purpurové srdce“ prvýkrát na Slovensku

Občianske združenie malíček prvýkrát udelilo Cenu „Purpurové srdce“ na Slovensku. Tento symbol spája komunitu rodín s predčasne narodenými deťmi po celom svete. Toto ocenenie bolo odovzdané osobnostiam, ktoré sa výrazným spôsobom podieľajú na starostlivosti o predčasne narodené deti. Cieľom akcie je oboznámiť širšiu verejnosť s predčasnými pôrodmi, ich rizikami a upozorniť na závažnosť tohto problému. Cena sa slávnostne odovzdáva pri príležitosti Medzinárodného dňa predčasne narodených detí (17. november).

Nad podujatím prevzala záštitu poslankyňa Národnej rady SR Jana Žitňanská.

V roku 2012 sa Cena „Purpurové srdce“ udeľuje v troch kategóriách:

  1. Osobnosť Občianskeho združenie malíček, ocenená bola pani Prof. MUDr. Mária Huttová, CSc.
  2. Osobnosť Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti, ocenený bol pán Prof. MUDr. František Bauer, PhD.
  3. Osobnosť verejného života, ocenená bola pani MUDr. Viera Haľamová

Purpurové srdce sa zrodilo vďaka myšlienke Armády Spojených štátov, kde udeľujú medailu za zranenie v boji. Je snáď väčší boj ako boj o život? Zranenia utrpené predčasným narodením zostávajú s dieťaťom a jeho rodinou navždy. Purpurová farba charakterizuje kráľovský majestát, podčiarkuje jeho mimoriadnosť. Farba srdca nie je plná, ale má v sebe pásiky – pri každom srdci sú iné, tak ako je každé dieťa trochu iné, ako je iná aj každá životná cesta. Srdce je vyrobené zo skla, je pevné, ale nie tak, aby vydržalo ťažký úder. Nedonosené dieťa je silné, nie je však nepremožiteľné. Tvar srdca bol zvolený preto, lebo každým úderom obnovuje život a nádej, symbolizuje lásku. Na spodnej hrane Purpurového srdca visí strieborná slza, symbolizuje slzy preliate rodinou nedonoseného dieťaťa, slzy dobré aj zlé, radosti aj žiaľu. Je poctou tým predčasne narodeným, ktoré sme stratili.

Purpurové srdce je symbolom jednoty medzi skupinou ľudí, ktorá nepozerá na krajinu pôvodu, jazyk, hospodársku vyspelosť, rasový pôvod či náboženské vyznanie. Jej členovia majú jeden spoločný cieľ: nádej na budúcnosť nedonosených detí. Patria do nej nielen rodičia a rodina dieťaťa, ale aj zdravotné sestry, lekári, duchovní a priatelia. Títo všetci zdieľajú puto, ktoré nie je možné vyjadriť slovami, je možné poznať ho len srdcom.

Ďalšie podujatia, ktoré sa konajú pri príležitosti Medzinárodného dňa predčasne narodených detí a udelenia Ceny „Purpurové srdce“:

  • 6. 11. 2012 – osvetlenie Bratislavského hradu, Divadla Aréna v Bratislave, Obchodného centra Millénium v Martine, nového mostu v Nitre,Štátneho divadla v Košiciach
  • 7. 11. 2012 o 7.00 – Sv. omša v Kostole sv. Jozefa, Brehy
  • 7. 11. 2012 o 19.30 GMT (20.30 SEČ) – Sv. omša v kostole SCM Our Lady of La Salette and St. Joseph, Londýn (Slovak Catholic Mission in London /Slovenská katolícka misia v Londýne)
  • 10. 11. 2012 o 17.00 hod. – Večer modlitieb a chvál v spolupráci s platformou Kresťania v meste (kostol Cirkvi bratskej, Cukrová 4, Bratislava)
  • 11.11. 2012 o 9.30 – Bohoslužba – Cirkev bratská (Slovenská 34, Prešov)
  • 17. 11. 2012 Bohoslužba – kaplnka Nemocnice sv. Cyrila a Metoda (Antolská 11, Bratislava)
  • 18. 11. 2012 o 10.00 – Bohoslužba – Cirkev bratská (Cukrová 4, Bratislava)

Zdroj: nasmalicek.sk
Ilustračná fotografia: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *