Šnúra na bielizeň so štyrmi stovkami detských ponožiek

Spolu 442 detských ponožiek a topánočiek pre najmenších zozbieralo Občianske združenie malíček, aby tak upozornilo, že na Slovensku sa rodí stále viac detí predčasne.

Ponožky a topánočky boli na konci tejto neobvyklej zbierky zavesené na šnúru na bielizeň, ktorá mala neuveriteľnú dĺžku 26 metrov! Po vytvorení rekordne dlhej šnúry na bielizeň neprišli zozbierané ponožky a topánočky nazmar, ale boli odovzdané novorodeneckým jednotkám intenzívnej starostlivosti v partnerských nemocniciach.

Občianske združenie malíček podporuje rodiny s predčasne narodenými deťmi. Poskytuje im poradenstvo a ďalšie formy podpory v ich mimoriadne zložitej situácii. „Predčasné narodenie alebo popôrodné komplikácie dieťatka sú asi najťažšou skúškou, ktorej sú rodičia v živote vystavení. Je to obrovský šok, bolesť, neistota a strach,“ vraví predsedníčka výkonného výboru malíčka, detská sestra Mgr. Ľubica Kaiserová a dodáva:„Pre nich sme tu my a malíček, aby sme im účinne pomohli.“

Malíček umožňuje zdieľať skúsenosti a najnovšie odborné poznatky. Sprostredkúva rodičom predčasne narodených detí kontakty na inštitúcie pôsobiace v tejto oblasti, organizuje stretnutia rodičov, príbuzných i verejnosti s odborníkmi. Spolupracuje so špičkovými neonatológmi, psychológmi, detskými neurológmi, pediatrami a špecialistami z ďalších lekárskych profesií.

Na Slovensku sa minulý rok narodilo predčasne viac ako 6800 detí, čo znamená nárast takmer o 11% oproti predchádzajúcemu roku. Za predčasne narodené je považované dieťa, ktoré príde na svet pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. Pôrodná hmotnosť týchto detí býva väčšinou menej ako 2500 gramov. Šancu na prežitie majú dnes i bábätká narodené po 24. týždni tehotenstva s hmotnosťou 500 až 750 gramov. Mimo materského lona však potrebujú špeciálne prostredie a náročnú starostlivosť na novorodeneckých jednotkách intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti. Ich nevyvinuté orgány nedokážu bez pomoci zvládať samostatné dýchanie, udržiavanie telesnej teploty a trávenie.

Občianske združenie malíček vzniklo z iniciatívy štyroch matiek z Bratislavy a Prešova. Každá z nich má buď osobnú alebo veľmi blízku skúsenosť s predčasným narodením dieťaťa.

Patrónkou malíčka je známa slovenská herečka a obľúbená seriálová pediatrička Zdena Studenková. Na otázku, aké sú jej dôvody pre podporu tohto občianskeho združenia, vraví: „Deti si vyžadujú veľmi veľa starostlivosti, pozornosti a lásky. Dvojnásobne to platí o predčasne narodených.“

Zdroj: nasmalicek.sk
Ilustračná fotografia: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *