Darčeky pre predčasne narodené deti

V rámci projektu „Mamy mamám“ odovzdalo v utorok 25. septembra 2012 Občianske združenie malíček časť zbierky ( 80 párov ponožiek, 80 čiapočiek, 40 diek, 20 závesov na inkubátory) Perinatologickému centru Univerzitnej nemocnice v Bratislave – Petržalke.

Občianske združenie malíček koordinuje na Slovensku projekt partnerského českého občianskeho združenia Nedoklubko pod názvom „Mamy mamám“. Vznikol ako odpoveď na potreby tých, ktorých sa predčasné narodenie bytostne dotýka – dieťaťa i rodiny. Ani tá najlepšia lekárska starostlivosť nedokáže zmierniť dopad na psychiku a vzťahy v rodine s predčasne narodeným dieťaťom. Takéto deti musia prvé týždne prežiť mimo náruč matky, v inkubátoroch, ktoré im ju dočasne nahrádzajú. Pre rodičov sú tieto prvé týždne veľmi psychicky náročné. Predovšetkým matky trpia pocitmi beznádeje, zlyhania a strachu tešiť sa z narodenia bábätka.

V takomto období môže aj malá pomoc znamenať prejav pochopenia a empatie. Dokáže neuveriteľne povzbudiť a potešiť. Práve toto je hlavnou myšlienkou svojpomocného projektu Mamy mamám. Malými, vlastnoručne vyrobenými darčekmi potešia deti, mamičky, babičky “z vonku“ mamičky, ktoré zostávajú v nemocniciach s prázdnou náručou a strachom v srdci.

Okrem darčekov pre mamičky a bábätká sa vyrábajú aj potrebné veci pre neonatologické centrá na Slovensku, ktorých je stále nedostatok, pretože spotreba je veľmi veľká. Šijú sa podložky a polohovadlá pre bábätká v inkubátoroch, prikrývky na inkubátory, drobné oblečenie pre bábätká.

Do projektu sa okrem dobrovoľníkov zapájajú aj mamičky v materských centrách, materské škôlky, základní školy či domovy dôchodcov. Doteraz zapojilo viac ako 76 osôb, škola a škôlka z Chocholná Velčice. Aj Základná škola Dudova v Bratislave prijala ponuku prispieť a deti vytvoria malé pozornosti pre mamy. Okrem darčekov od detí prišlo poštou viac ako 280 ks čiapočiek a ponožiek. Materské centrum Bublinka z Devínskej Novej Vsi ušije závesy na inkubátory z látky, ktorú sme dostali od sponzora Boritex a Textilmania. Materské centrum Budatko z Petržalky v rámci kurzu háčkovania prispeje ručne vyrobenými vecami.

Každé deviate dieťa sa na Slovensku narodí predčasne. Ide teda o takmer päť tisíc detí každý rok. Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou úrovňou starostlivosti o predčasne narodené deti, ktoré sa kvôli hendikepu nevyvinutých pľúc a dozrievajúceho imunitného systému stretávajú veľmi často so závažnými vírusovými ochoreniami dýchacieho systému (tzv. respiračný syncyciálny vírus, RSV). Tieto infekčné ochorenia sú veľmi rizikové a môžu malému bezbrannému dieťaťu vážne ublížiť. Vďaka vedeckému pokroku ale slovenská neonatológia dokáže dnes zachrániť i tie deti, ktoré by v minulosti neprežili.

Za predčasne narodené je považované dieťa, ktoré príde na svet pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. Pôrodná hmotnosť týchto detí býva väčšinou menej ako 2500 gramov. Veľkú šancu na prežitie majú dnes i nezrelé bábätká pod 1000 gramov. Mimo materského lona však potrebujú špeciálne prostredie a náročnú starostlivosť na novorodeneckých jednotkách intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti. Ich nevyvinuté orgány nedokážu bez pomoci zvládať samostatné dýchanie, udržiavanie telesnej teploty a trávenie.

Zdroj: nasmalicek.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *