Hlavné zbierkové dni priniesli Bielej pastelke viac ako 100 tisíc euro

Verejná zbierka Biela pastelka určená na podporu nevidiacich a slabozrakých ľudí dosiahla svoj historicky najvyšší výnos vyzbieraný počas hlavných zbierkových dní. V piatok 25. a sobotu 26. septembra sa v uliciach viac ako 350 miest a obcí podarilo vyzbierať 102 200,68 €. V predchádzajúcom roku dobrovoľníci vyzbierali 92 442, 47 €.

Výnos zbierky bude použitý na dofinancovanie služieb a realizovanie aktivít pre ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím. „Všetkým darcom za ich prejav podpory a dôvery úprimne ďakujeme,“ hovorí riaditeľka organizátora zbierky Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Tatiana Winterová. Verejná zbierka Biela pastelka trvá až do konca roka 2015. Stále do nej možno prispieť zaslaním SMS správy s ľubovoľným textom v hodnote 2 € na číslo 820 alebo vkladom na účet zbierky číslo 4030016204/3100. Aktivity ÚNSS je možné podporiť aj kúpou puku z limitovanej série s podpisom hokejistu Michala Handzuša a získať tak netradičnú pripomienku na „hokejový“ ročník Bielej pastelky.

„Tohtoročná zbierka sa niesla v duchu ľadového hokeja. Ako ambasádora zbierky sme angažovali známeho slovenského hokejového reprezentanta Michala Handzuša. Prvýkrát v histórii zbierky viedla kampaň takáto známa osobnosť. Zaznamenali sme mnoho pozitívnych ohlasov,“ hovorí Ivana Potočňáková, manažérka pre fundraising ÚNSS.

Aktivity ÚNSS je stále možné podporiť i priamo cez menu aplikácie VIAMO určenej na prevod financií mobilným telefónom. Prispieť do zbierky sa dá aj prostredníctvom on-line prieskumov verejnej mienky realizovaných Slovenským národným panelom. Prehľad aktuálnych darovacích nástrojov sa nachádza na www.bielapastelka.sk v sekcii Ako môžete prispieť.

Počas hlavných zbierkových dní 25. a 26. septembra sa na celom Slovensku podarilo zapojiť rekordný počet takmer 1700 pokladničiek. Toto množstvo sme dosiali i vďaka nezištnej práci dobrovoľníkov, ktorí napriek nepriazni počasia vyšli do ulíc a príspevky od ľudí tradične odmenili spinkou s vyobrazením bielej pastelky. V Bratislave mali návštevníci hlavného podujatia zbierky príležitosť zapojiť sa do viacerých aktivít a tiež absolvovať bezplatné preventívne vyšetrenie očných parametrov. V Banskej Bystrici, aktuálnom pôsobisku hokejistu M. Handzuša, mohli podporovatelia zbierky stretnúť priamo jej ambasádora, ktorý osobnou účasťou prišiel podporiť jedno zo sprievodných zbierkových podujatí.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4 000 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *